Целта е да се ограничи продажбата им без лекарско предписание

Окончателно - от днес купуваме антибиотици и лекарства за диабет само с електронна рецепта. 

Антибиотиците и лекарствата за диабет - само с електронни рецепти от идната седмица

Мярка, която по думите им, безспорно ще ограничи самолечението и безразборната употреба на антибиотици. Но и стъпка, която затруднява и без това натоварената им работа. В първите часове от работата си днес лекари отделяха двойно повече време от обикновено, за да издадат рецепта на пациентите си. На някои фармацевти пък се наложи да връщат клиенти.

Първата електронна рецепта за днешното дежурство на д-р Саша Порязова – успешно издадена, но за сметка на повече отделено време. И за да е сигурна, че написаното действително е стигнало до аптеката, проверява по телефона.

„От аптеката ми казаха, че точно този антибиотик го няма. Сега ще анулирам рецептата и ще издам нова - с това, което той ми каза, че има”, каза д-р Порязова.

Не всички лекари обаче на добра воля решават да проверят за наличностите в аптеката. Повечето пациенти разбират, че рецептата им не може да бъде изпълнена, едва когато отидат на място. Спънки срещат и във Варна.

Димитър Маринов: Електронните рецепти ще позволяват купуването на лекарства на части

„Всяко нещо ново с електронизацията в България е свързано с родилни мъки! Това не прави изключение. Все още значителна част от аптеките не могат да работят добре или въобще да работят с тези рецепти, една от големите варнениски аптеки в петък към 18:00 часа въобще нямаха софтуер”, коментира д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.

„Още е много аналогово. От време на време не могат да се отварят рецептите, особено когато са скоро издадени, примерно преди 2-3 часа. Изисква доста време с попълването на дневника. Защото има повече данни за попълване и това формира опашки, но ще отмине, надявам се”, заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според лекари и фармацевти главоболията са неизбежни, особено в първите дни.

„Няма жертва, която трябва да направим, за да сборим антибиотичната резистентност, това е един бич…„За мен всяка жертва в това отношение е оправдана!”, каза още д-р Христов.