Комисията все още няма решение за казусите на БСП и ДПС

Днес изтича крайният срок за регистрация на партии и коалиции за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври.

Три парламентарно представени формации внесоха в ЦИК документи за участие в изборите (ОБЗОР)

Централната избирателна комисия обаче все още няма решение по казусите с регистрациите на БСП и ДПС. ЦИК очаква днес проверката на ГРАО за подписите, внесени при регистрацията на ДПС в понеделник от хората около Ахмед Доган.

А Върховният административен съд отново ще заседава по казуса с ДПС. Делото е по жалби на фракцията около Делян Пеевски. Едната е срещу отказа на ЦИК да регистрира коалицията „Движение за права и свободи - Ново начало” за парламентарните избори през октомври.

На днешното си заседание ЦИК трябва да обяви, дали ще приеме новата регистрация на БСП като част от широката лява коалиция.

Според изборни експерти разнобоят между двете фракции в ДПС ще продължи и след изтичането на днешния срок с регистрациите. В ефира на "Здравей, България" те не изключиха варианта напрежението между кръговете на Пеевски и Ахмед Доган да продължи с процедурни хватки при регистрацията на избирателни листи по райони. Крайният срок за тях изтича на 24 септември.

ДАНИЕЛ СТЕФАНОВ, изборен експерт
"При регистрацията в ЦИК се посочва т.нар. представляващ – тоест Чакъров или упълномощено от него лице.Те могат да решат и всяко решение на РИК да обжалват в местните съдилища, което практически ще блокира работата на РИК", каза Даниел Стефанов, изборен експерт. 

Според Красимир Калинов, бивш член на ЦИК, няма законови ограничения "да възложи на районни представители свои да регистрират листи".

 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase