Той събира местни производители, гости и ценители на домашната храна
Село Цалапица е домакин на Фестивала на бабека и хубавото домашно вино. Фестивалът доказва, че вкусът няма компромис. Той събира местни производители, гости и ценители на домашната храна. Освен вкус и традиция, темата тази година е и цената – защото бабекът не просто се прави с любов, а и с доста поскъпнали съставки.
За хората от Цалапица обаче това не е просто деликатес, а култура, която се предава от поколение на поколение. Тънкостите в приготвянето му се пазят ревниво във всяко семейство. Но в 21 век, оказва се, в Цалапица го правят от купено месо.
„Вече почти никой не гледа домашно прасе. Много малко хора имат и правят за себе си. Повече ходим да купуваме от български производители – прясно охладено месо”, казва производителят Димитър Чушев.
И макар цената на месото да не е скочила рязко, другите съставки вече струват повече. „За сметка на това подправките, червеният пипер, консумативите – те скочиха. Но спрямо миналата година сме на добра цена – 33-35 лева за изсушен бабек в Цалапица”, добавя той.
Фестивал на сланината и греяната ракия в Априлци
Макар с готови , а не произведени продукти Домашният бабек от Цалапица остава предпочитан на масата на местните. „Цената е много добра. Ако погледнете в магазина – обикновен салам под 30 лева няма, а луканките стигат 50-60 лева. А бабекът – 33-35 лева, домашно, истинско, без консерванти”, казва Костадин Кунов, който също е местен производител.
И докато цените в магазините продължават да растат, тук бабекът се утвърждава не само като вкусна, но и разумна алтернатива. „Хората започнаха вече да се осъзнават и да търсят нещо домашно. Вземат ли си веднъж – продължават да го консумират”, добавя Стоян Минчев.
Освен че не се прави от домашни продукти, бабекът вече се предлага и в по-малка разфасовка.
„Баба на дръвника кълцаше месото и с един уред пълнеше бабичката. Една излизаше 6-7 килограма. Сега не се правят такива, защото трудно се съхраняват и са скъпи – 7 килограма по 30 и няколко лева е доста”, посочва Кунов.
Рецептата също е важна. „В Цалапишкия бабек се включва само черен пипер, червен пипер, кимион и сол и едро накълцано свинско месо”, обяснява Чушев.
„Досега не се е хвърлял бабек – изяжда се. Продава се, но и за нас си правим порядъчно количество”, споделя Минчев.
Фестивалът на бабека и домашното вино в Цалапица ще продължи до късно тази вечер, а гостите ще имат възможност да опитат деликатеса по оригинална рецепта.
Повече по темата гледайте във видеото.