Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Туристическото предаване "Без багаж“ ще разкрие невероятни тайни и красоти, сътворени от човека в  пещерите на Шри Ланка тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Единствен по рода си пещерен манастир с история, проследима 22 века назад във времето, с пет светилища, това е най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка. От особено значение са будистките стенописи с площ от 2100 кв.м., както и разположените в храма 157 невероятни статуи.

Пещерният храм е известен като Златния храм на Дамбула и е част от световното културно наследство в Шри Ланка. В околността има повече от 80 документирани пещери. Основните забележителности са разпределени в пет пещери, които пазят древни статуи и картини. Тези картини и статуи са свързани с Гаутама Буда и неговия живот. 

Има общо 153 статуи на Буда, три статуи на шриланкийски царе и четири статуи на богове и богини. Стенописите заемат площ от 2100 квадратни метра. В праисторически времена, тук са живели хора и така е било до пристигането на будизма в Шри Ланка. Открити са гробни места с човешки скелети на около 2700 години.

Този пещерен комплекс датира от преди новата ера. Той включва пет пещери под огромна надвиснала скала. Всяка от тях има свое великолепие. Първа е Пещерата на свещените царе.  Нарича се Девараджа Лена. Доминирана е от 14-метрова статуя на Буда, изсечена в скалата. 

Във втората и най-голяма пещера, в допълнение към 16 изправени и 40 седящи статуи на Буда, са боговете Саман и Вишну, които поклонници често украсяват с гирлянди. Тук са и статуите на крал Ватагамани Абхая и крал Нисанка Малла, който през 12 век нарежда позлатата на 50 статуи. Това е посочено в един каменен надпис в близост до входа на манастира. Тази пещера се нарича Махараджа Лена - "Пещерата на велики царе."  Темперните рисунки върху тавана на пещерата датират от 18 век и изобразяват сцени от живота на Буда.

Третата пещера е Маха Алут Вихара или "Великия нов манастир". В допълнение към 50-те статуи на Буда е и статуята на царя Кирти Шри Раджасинха. Този храм е пазител на синхалско изкуство от много епохи. Статуите на Буда са в различни размери и пози - най-голямата е с дължина 15 метра. В една от пещерите има над 1500 рисунки на Буда, покриващи тавана.В подножието на пещерния комплекс Дамбула е изправена гигантска златна статуя на Буда.

Какви тайни крие храмовия комплекс? Гледайте новия епизод на “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.