Певицата и говорителят на УНИЦЕФ Боряна Гидикова споделиха повече за новата инициатива и призоваха хората да отворят сърцата си и да помогнат на децата в най-светлия месец от годината

УНИЦЕФ навършва 77 години и стартира нова кампания под надслов „Някои деца не мечтаят за играчки“.

„Децата нямат нужда само от играчки, а от закрила, от това да бъдат със семействата си, да бъдат с близките си и да получават любов и мир“, споделя Боряна Гидикова.

„Аз мога да говоря за моята любима тема – за ранното детско развитие. Знаете, че имам две малки деца – на две и на четири и половина. И тази тема много ме вълнува като майка. Започваме кампанията с темата „Патронажна грижа“. Нещо, което аз за съжаление, не съм имала възможността да получа като майка. Особено за първото си дете. Защото тогава е най-трудно и сложно. Става дума за медицински специалисти – сестри или акушерки, които посещават бременни жени или семейства с деца до 3-годишна възраст, имащи нужда от помощ. Независимо дали се касае за здравето на детето и на майката или от взаимоотношенията в семейството. Да се разрешат проблемите, които има в него“, разказва Поли Генова, която е посланик на УНИЦЕФ България.

„Заедно с правителството се опитваме да направим тази програма национална вече няколко години. Иначе в програмите на УНИЦЕФ тя е силно застъпена. В Сливен имаме такава помощ – 12 сестри се грижат за хиляди деца през последните над 10 години. Имаме истории на много спасени животи. Но освен „Патронажната грижа“, искам да отправя апел за всичките ни програми. Акцентите, които поставяме тази година са превенцията на насилието и закрилата от насилие – това са нашите центрове „Зона ЗаКрила“. Само за първите 6 месеца тази година са се увеличили с 40% случаите на насилие в България. Зоните също се увеличават – освен в София, Шумен и Монтана, в които работим от няколко години, с помощта и на NOVA и на „Като две капки вода“, разширихме дейността и подкрепяме още три центъра – във Варна, в Ямбол и в Кюстендил. Надяваме се и те да станат национални и да има такива във всеки областен град“, споделя Боряна Гидикова.

УНИЦЕФ със специално послание по повод Световния ден на детето

„Аз харесвам много и програмата за помощ за деца със специални потребности. УНИЦЕФ предоставят не само специалисти, които да обучават учителите, но има и едно специално устройство, наречено  C-board, което помага на децата да общуват. Това са деца, например с проблеми с говора“, допълва Поли Генова, която представи за зрителите на „Здравей, България“ своя нов коледен клип Magical, носещ много празнично настроение.

„Коледа“ винаги е магична, тя е най-светлият празник, който ни събира заедно и ни припомня да бъдем по-добри. Това е и месецът, в който най-много се сещаме да помагаме и да даряваме. Миналата година аз и екипът ми издадохме албум с коледни песни – български авторски, както и някои световни кавъра. Magical е част от проекта „По-добрата Коледа“ – концерт, който ще се състои на 23 декември. Скоро ще разберем локацията, но ще бъде в София. Ще обявим точно къде в социалните ми профили, а входът е свободен“, сподели певицата.

Някои деца не мечтаят за играчки, а за грижа. Помогни на УНИЦЕФ и Дядо Коледа да достигнат до децата в нужда. Стани благодетел с месечни дарения на dari.unicef.bg