Освен за недоносени бебета, новата апаратура ще помогне и на новородени с други здравословни проблеми

За Коледа АГ болницата във Варна получи жизнено важна апаратура. От няколко дни насам лечебното заведение вече има чисто нов кувьоз-инкубатор за недоносени деца, благодарение на инициативата „Българската Коледа“.

Жени Димитрова е сред хилядите родилки в АГ болницата във Варна. „От вчера съм майка на едно прекрасно малко бебче на име Борис.“

„Българската Коледа”: Историята на 12-годишния Александър от Пловдив, който е със Синдром на Даун

И докато Борис се е родил с нормално тегло, то само за година лечебното заведение е помогнало на стотици недоносени бебета.

„Като най-малкото детенце, което е лекувано тази година при нас е с успешен край и изписано е 680 грама“, разказва проф. д-р Емил Ковачев, управител на СБАГАЛ – Варна.

Сега, благодарение на „Българската Коледа“, чисто нов кувьоз ще бъде в помощ на най-малките в болницата.

Дарение от „Българската Коледа": Нов респиратор за новородени в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

„Реално това е единствената извън столицата с трето ниво на компетентност по неонатология – това е единственото отделение в Североизточна България. Всяко неонатологично отделение с такова ниво на компетентност има непрекъснато нужда от апаратура и от инкубатори-кувьози от най-висок клас“, допълва проф. Ковачев.

А освен за недоносени бебета, новата апаратура ще спомогне и за новородени с други здравословни проблеми.

А както младите родители, така и управата на лечебното заведение за поредна година споделят колко са важни инициативи като „Българската Коледа“.

„Инициативата „Българска Коледа“ показва, че съпричастността и хуманността на българския народ не е загубена, а точно обратното“, категоричен е проф. Ковачев

„Това е една изключително благородна кауза, от която най-мъничките имат нужда и смятам, че с новата апаратура ще допринесе затова те да се чувстват по-добре и по-здрави“, смята родилката Жени Димитрова.