Повод за изказването й бяха изявленията на премиера Бойко Борисов от вчера...

 

Няма липса на координация в изказванията на управляващите за операцията в Либия и участието на България в нея.

Това заяви говорителят на МВнР Весела Чернева. Повод за изказването й бяха изявленията на премиера Бойко Борисов от вчера.


В рамките на 9 часа вчера позицията на премиера Борисов за операцията в Либия се промени.

Първо министър-председателят нарече военната операция „авантюра", по-късно тя беше определена като "легитимна и правилна". Наложи се днес говорителят на външното ни министерство да изяснява позицията на страната.


Подкрепяме резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която наложи зона, забранена за полети над либийски самолети над Джамахирията. Готови сме да участваме в хуманитарна, а не във военна операция, заяви Чернева.


По другата гореща международна тема – Япония, говорителят на външното министерство обясни, че от вчера заради завишения радиационен фон част от персонала на посолството ни в Токио е бил изтеглен в град Фукоока.


Назначението на Антонова се наложи, след като предшественикът й Чавдар Градинарски реши да напусне Страната на изгряващото слънце, без да е получил разрешение от външно министерство.


Чернева обясни, че с Градинарски вече имало разговори във ведомството. Сега съдбата му ще решава Дисциплинарния съвет във външно министерство.