Технологията подобрява съществуващата GPS навигация, като осигурява точност до един метър. Според специалистите системата ще гарантира по-безопасни самолетни полети и намаляване на закъсненията...

Нова навигационна система работи в рамките на Европейския съюз от началото на март. Технологията подобрява съществуващата GPS навигация, като осигурява точност до един метър. Според специалистите системата ще гарантира по-безопасни самолетни полети и намаляване на закъсненията.


Спътниковата система се нарича "EGNOS" и е разработена още през 2009 година. След поредица изпитания безплатната услуга вече работи в рамките на Европа.


На практика 34 станции в цяла Европа улавят сигнала на GPS сателитите за местоположението на даден самолет. Информацията се анализира и коригира в четири контролни центъра. Така пилотът на един самолет знае своето положение с точност до метър.


Новата технология ще е в полза навсякъде, където е необходима голяма точност.


Разработката на "EGNOS" е част от стратегията на Европейския съюз за независимост в областта на сателитната навигация. Част от тази стратегия е технологията "GALILEO", която изцяло ще конкурира американската GPS навигация след 2014 година. Тестовете на „GALILEO" започнаха още преди месец в Германия.