Тайната на белгийския шоколад е какаовото масло, а не заместителите...

Шоколадът се е превърнал в запазена марка на Белгия. Каква е тайната на неговия вкус и кои са най-екзотичните рецепти? За да отговори на тези въпроси, екип на \"Новините на Нова\" гостува на майсторите в митичния град за любителите на шоколада - Брюж.

 

В едно от магазинчетата в Брюж се предлагат 75 вида шоколад. Голяма част от него се приготвя пред очите на клиентите, а те дори могат да го опитат. Стефани Стрьойве е продавачка в магазина и може да изброи бонбоните с най-екзотичен вкус – с чили, уасаби, с вкус на домати, черна маслина, червено вино и още много други.

 

Стефани казва, че туристите предпочитат шоколадите с по-нестандартен вкус, докато местните хора избират класическите видове. Каква все пак е тайната на белгийския шоколад - какаовото масло, а не различните видове животински и палмови масла.

 

Освен старите рецепти, другата тайна е, че шоколадът се доставя в специални цистерни и се обработва ръчно, докато е още топъл. Така запазва по-дълго аромата и вкуса си.

 

За майсторите–кулинари няма нещо, което да не може да се направи от шоколад. Като например статуята на свободата или символът на Брюксел - пикаещото момченце. Тук дори може да си поръчате и обувки от шоколад. Музей на шоколада има в почти всеки по-малък град в Белгия.