По света няма фирма, която да ни гарантира, че дадена звезда ще носи определено име...

С наближаването на празниците все по-често търсим нестандартни идеи, с които да зарадваме близките си. Една такава възможност предлагат организации, чрез които можем да дадем име на звезда, комета или астероид в Космоса. Удоволствието да имаме собствена звезда, обаче се заплаща.

Около предстоящите празници за продавачите на звезди \"ден година храни\". С примамливи реклами в интернет множество фирми предлагат да дадем автентично име на звезда. Цените започват от 50 и стигат до 200 щатски долара.

Само в нашата галактика има около 1 трилион звезди. Избираме една от тях и решаваме да я кръстим на нашия оператор Дани. Плащаме с кредитната си карта и до няколко дни получаваме малък кокетен сертификат, който удостоверява, че звездата носи името Дани. Точно тук се крие уловката в цялата схема.

По света няма фирма или друга стопанска организация, която да ни гарантира, че дадена звезда във Вселената ще носи определено име. Официално това може да стане само и единствено през Международния атрономически съюз, където България е член. Едно такова решение се взима след разискване, което може да продължи половин година.

Пред закона продавачите на звезди са изрядни. Ако се зачетем в дребния текст на условията за покупка в сайтовете, ще видим, че не получаваме гаранция за името, което сме си харесали.

Дали ще повярваме на \"търговците на звезди\" зависи от самите нас. В едно обаче можем да сме сигурни - звезди има достатъчно и няма опасност скоро да свършат.

 

Още по темата - във видеото.