Залата буквално се взриви пред близо 700 ученици...

Стотици деца бяха поканени тази вечер на шоу, организирано от химическия факултет при софийския университет. Залата буквално се взриви пред близо 700 ученици, дошли да видят веселата страна на една сложна и опасна наука, каквато е химията.

Пътят към Нобеловата награда по химия започва оттук - от елементарните реакции, които могат да бъдат невероятно зрелищни.

Студенти и преподаватели се надяват огненото шоу да запали изследователския дух у малките зрители на вечерта. А очарованието на тази бурна наука се крие в експеримента. Така второкурсникът Георги вече е усетил магията на химията. Надеждите му са някой ден историята да запомни и неговото име.

За да остане човек като Георги у нас, образователната система трябва да направи своето. А първата стъпка е създаването на силни научни центрове, където бъдещите специалисти да развиват своя потенциал.

Тези силни научни центрове генерират качество в образованието. Правят и една силна връзка между наука, знание и индустрия. Подобна схема вече ще реализира в Химическия факултет. Институцията е спечелила проект за близо 4 милиона евро. Освен уреди и консумативи, българските химици ще привлекат у нас световни мозъци в областта на химията. Според професор Спасов това е най-точната формула пламъкът в очите на на стотиците деца да гори не по света, а тук - в България.