Изборите могат да решат Гордиевия възел на политическите отношения, смята историкът

Историкът Божидар Димитров е на мнение, че позицията на президента Росен Плевнелиев в днешното му обръщение е най-правилното решение в момента.

 

Само едни избори могат да решат Гордиевия възел, в който са се заплели политическите отношения”, коментира Димитров пред Нова ТВ. „Точно този възел обаче няма ли да се заплете отново? Хората искат нови лица, но такива има и в ГЕРБ, има и в БСП - ето Явор Гечев, например”, каза историкът в отправка към зам.-министъра на земеделието.

 

В изявлението си днес държавният глава обеща да започне серия от дебати, при които да се очертаят полезните ходове за излизане от създалата се ситуация в страната. Президентът разкритикува политиците за това, че въпреки продължаващите протести, те все още не са поели ясни ангажименти. Наред с това Росен Плевнелиев загатна, че подкрепя идеята за нови избори. „Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо, че този най-демократичен инструмент на правовата държава може да бъде „вреден“, заяви той.

 

„Винаги трябва да се опитва. Някои казват, че сега сме щели да даваме 20 милиона лева за нови избори. Ами по-добре да дадем 20 милиона, защото иначе ще загубим 20 милиарда”, добави Божидар Димитров.