Георги Георгиев бе отведен с полиция в прокуратурата

 

Кметът на Ботевград бе заведен принудително на  разпит с полицейски конвой. Причината – проверка за съмнителни обществени поръчки и злоупотреби с държавни пари. След като е разпитан, Георги Георгиев е бил освободен.

 

Все още не е ясно дали ще има обвинения. Проверката е първият начален етап в работата на прокуратурата. Тепърва разследващите трябва да установят дали има доказателства за извършено от кмета на Ботевград престъпление. Иначе до проверката се стига заради одит на Сметната палата в община Ботевград, който показа сериозни нередности при обществените поръчки и изразходването на държавни средства.

 

Според палатата Георгиев поискал от финансовото министерство близо 2 милиона лева за асфалтиране и рехабилитация на около 50 улици. От тези пари обаче били отклонени средства за други неща, показва одитът. 

 

"Сигурно е неизгодно за онези, които не са спечелили да асфалтират, а на тези, които асфалтират им е изгодно. Прокурорската преписка е за клевети и лъжи на една шепа общински съветници", заяви Георгиев. 

 

Той е викан многократно на разпит, но не се явявал. Затова трябвало полиция да го изведе от дома му. 

 

Кметът отрича всички обвинения, както и констатациите на Сметната палата. А ще има ли въобще обвинения – зависи изцяло от прокуратурата и доказателствата, които събере.

 

Срещу Георгиев се водят 10 проверки. Досега нито една от тях не е завършила със заключение дали има защо да се образува разследване срещу него. 


Още преди една години Нова телевизия излъчи разследването на Марин Николов, което показа сериозни съмнения за злоупотреби в община Ботевград. Тогава стана ясно, че синът на кмета купува имоти на общината на безценица. Схемата всеки път е една и съща – общината продава имоти на търг, а малко след това купувачът препродава част от този имот на многократно по-ниски цени на сина на кмета.