Ще пристига ли така Спешната помощ по-бързо до пациентите?

Шофьорите на линейки в София ще управляват светофарите. Това ще става с помощта на специална система за контрол на трафика. Ще пристига ли така Спешната помощ по-бързо до пациентите?

Карал до неотдавна танк, сега Петър Иванов е зад волана на линейка. 

„Предизвикателство е да караш по улиците на София”, на мнение е шофьорът Петър.

Стигането до адрес в задръстване е изпитание и за медицинската сестра Даниела Иванова.

„Пътуванията общо взето са кошмарни”, казва медицинската сестра Даниела Иванова.

По темата

А когато линейка стане заложник на столичния трафик, това може да коства живот. Затова всяка минута е от значение.

Натовареното движение обаче може да бъде елиминирано като проблем. В десетки държави са внедрени специални системи, които осигуряват безпроблемно преминаване на линейки. По въпроса се работи и у нас.

Това е едната от общо двете линейки на столичната Спешна помощ, които могат да си осигурят зелена светлина на този етап. И двете все още работят само тестово.

Време е и за поредното предизвикателство и за проверка дали има ефект от новата технология. Получено е обаждане за мъж, на който му е прилошало. Екипът тръгва.

Първото и основно правило, за да светне светофара в зелено, е линейката да се движи с включена светлинна и звукова сигнализация.

„Устройство, което приема вълни, работи на радиочестнотен принцип. Влезе ли нашето устройство в обхват на устройството на светофара то подава сигнал, че аз искам да мина и да ми направи път”, казва шофьорът Петър.

Има и една подробност - засега трасето, по което може да се пусне зелена вълна, е не повече от 6 километра. И така, с помощта на умните светофари, екипът успя да стигне на адреса за 8 минути.