Ресторантьри и специалисти в спор загрозяват ли града съоръженията за пушачи

Собствениците на заведения не настояват за отпадане на забраната за пушене в ресторанти и барове, а за възможност това да се прави в обособените вече помещения извън самите заведения. Това заяви в „Здравей, България” председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Той изтъкна, че в момента забраната за пушене на закрито не се спазва. Затова ресторантьорите отново поискаха от управляващите забраната за тютюнопушене на обществени места да бъде частично либерализирана.

Ресторантьори искат узаконяване на изнесените места за пушене

Загрозяват ли обаче градската среда временните съоръжения, изградени пред сградите и трябва ли те да отговарят на едни и същи изисквания?

„Тези обособени с найлони и стъкла помещения наистина променят облика на града, навсякъде по света хората излизат да пушат отвън и това никому не пречи”, смята PR специалистът Ива Екимова.

„Това не са палатки, а скъпи стъклени съоръжения с отваряеми покриви. Те са направени по изискване на предишния главен архитект на столицата Петър Диков, който държеше тези съоръжения да изглеждат добре и да няма найлони пред заведенията. Заимствали сме този тип съоръжения от Германия, Франция, Австрия – в страни с подобен на нашия климат", обясни Алибегов. 

Трябва ли да забранят пушенето в пристройки на заведения?

"Собствениците на заведения биха могли да поемат ангажимент за облагородяване на градската среда с алтернативни методи като озеленяване. Но може би е добре тези съоръжения да бъдат уеднаквени и съобразени с тези на съседните заведения”, предложи Екимова.

"В началото, когато бяха поставени такива съоръжения пред заведенията, те бяха еднотипови, сега изникват различни съоръжения, но това просто трябва да бъде регулирано от общината”, каза Алибегов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.