Инцидентът е от късно вечерта във вторник

Мълния уби 15-годишно момче в ботевградското село Гурково. Инцидентът е от късно снощи. Момчето е помагало на своите родители да прибера добитъка. В същия момент е паднал гръм и го е ударил. На място пристигат екипи на Спешна помощ, но момчето е починало на място.

Мълния уби дете в Ботевградско

„Имаше силна буря с много гръмотевици. Семейството на момчето е много трудолюбиво, сплотено. Предполагам, че той е дошъл да им помогне”, обясни кметският наместник на селото Генка Йотова. Подобна трагедия се случва за първи път в селото. Жители на селото споделят, че момчето е добро, а семейството му - честни и трудолюбиви хора.

 

У нас пикът на гръмотевичните бури е именно през месец юни. Средно 8 дни са с гръмотевични бури, като през отделните години броят им е достигал 20. По данни на ООН ежегодно в света загиват 300 000 души, поразени от “Стрелите на Зевс”, а за България жертвите са между 10 и 15 човека.

 

 

Ако сте сред природата и започне гръмотевична буря стойте далече от метални стълбове и самотни дървета. Ако сте в гора,  застанете между две дървета, между които има  най-малко 3 метра разстояние. Отдалечете се от електропроводи за високо напрежение и не се подслонявайте в беседки с ламаринени покриви. Не дръжте нищо метално.

Ако сте във близост до воден басейн и ловите риба, веднага оставете въдицата  и се отдалечете. Никога не поставяйте рибарските кукички в джоба на ризата си, защото ще привлекат мълнията към сърцето ви.  Не стойте в близост до крави, коне, биволи, тъй като са значително по-силно застрашени от хората поради по-голямото възникващо напрежение между предните и задните крака, а мократа козина на животните привлича мълнията. Ако се намирате в къщи или на работа, изключите от мрежата електрическите уреди. Затворете вратите и прозорците и не излизайте на терасата.

От БЧК също излязоха със съвети за безопасност при мълния„Препоръчва се да се свие в ембрионална поза. Металните предмети да са далеч от него. Това че ще се намокри няма никакво значение, защото ако отиде под дърво,знаем, че мълнията се привлича от дървото или от стълбове, от високо напрежение. Другото което е, представете си в една такава буря да изкарате чадър. Това означава, че директно ще привлечете мълнията”, посъветва Иван Драгошинов от Планинската спасителна служба към Червения кръст.

Репортери: Кристиян Гаров, Ивета Шилигарова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.