Гръцките въоръжени сили вече са получили кораби Mark V и хеликоптери Kiowa

Като още един знак за нарастващото значение, което придобиват американско-гръцките отношения, Вашингтон планира да похарчи общо 33,5 млн. долара за изграждането на два хангара и помощни сгради във военновъздушната база Лариса в Централна Гърция, съобщи в. „Катимерини“.

Нещо повече, според същите източници се планира и разширяване на сътрудничеството в областта на излишното военно оборудване, както и нови предложения за програми за въоръжаване.

Гръцките въоръжени сили вече са получили кораби Mark V и хеликоптери Kiowa, а в момента започва процесът по доставка на бронирани машини M1117.

Освен това, като част от усилията за откъсване от старото оборудване от съветски тип, гръцката армия обсъжда придобиването на 17 щурмови амфибийни машини в контекста на постепенното изваждане от употреба на своите БМП.

Още по-важно е, че през следващите две седмици се очаква САЩ да представят ново предложение, което ще предвижда модернизация на четирите фрегати MEKO на гръцките военноморски сили.

От американска гледна точка фрегатите MEKO могат да останат на въоръжение във ВМС на Гърция още дълги години, стига да бъдат извършени необходимите модернизации.

Що се отнася до доставката на изтребители от пето поколение Ф-35, същите източници изключват всякаква възможност за прехвърляне в Гърция на някои от по-старите изтребители, които са били предназначени за турските ВВС.

Те отбелязаха, че Гърция ще може да придобие Ф-35 пет години след всяко активиране на съответния процес. Това означава, че е необходим петгодишен преходен период, през който военновъздушните сили ще са си осигурили необходимата инфраструктура, съответната поддръжка и пилоти.

Източник: БГНЕС