Не знам колко ми е заплатата, стига ми, добави депутатът

В дългосрочен план може да бъдем приятно изненадани от цената на природния газ за България. Това каза в ефира на „Твоят ден” по NOVANEWS Андрей Гюров, председател на ПГ на „Продължаваме Промяната”. По думите му страната ни ще плаща по-ниска цена в сравнение с тази, ако беше останала зависима от „Газпром” в дългосрочен план.

„Подготвени сме за най-лошия сценарии. В дългосрочен план се правят стъпки за диверсификация. Това, че не се съгласяваме с натиска на „Газпром” ще бъде в полза на българската икономика. Не сме закъснели с действията си в тази посока. Не може през февруари месец, когато имахме дългосрочен договор с „Газпром” да сключваме нови договори с посредници за доставки. Превантивно нов договор би означавало допълнителни разходи, които през февруари не бяха оправдани. След спирането на газа правителството има план, така че да се осигурят нужните количества. Работи се по много линии, така че цената да бъде възможно най-ниска и можем да бъдем приятно изненадани в дългосрочен план”, обясни той.

Божков: България има собствена алтернатива за газова диверсификация

Във връзка с решението, което предстои да бъде взето за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна Гюров уточни, че позициите в коалицията се сближават.

„Много пъти досега чувахме, че коалицията ще се разпадне и ще има нови избори. Нищо ново не е това. Показали сме, че работи отговорно в кризисни ситуации, така че страната да има стабилно управление. Отне повече време, но вече има сближаване на позициите. Текат коалиционни разговори за помощта за Украйна, обсъждат се разлини формулировки”, каза още той.

Предоставяне на военно-техническа помощ означава, че може да се предостави подкрепа с ремонт на оборудване, боеприпаси, но не може помощта да включва военни български части на място, обясни председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната”.

Какви ще бъдат ключовите решения за четворната коалиция на лидерския съвет

„Не се чувстваме шантажирани от БСП. Разбираме доводите на партньорите ни, те разбират своята отговорност към това България да има стабилно управление. Една помощ за Украйна от България няма да наклони везните и в близките месеци няма да има голяма промяна в съотношението на силите. В дългосрочен план трябва да се заеме позиция, в която не се снижаваме. БСП разбира това. Сигурен съм, че тяхната позиция, че бъде отговорна. Не се чувстваме заплашени”, категоричен е той.

От думите му стана ясно, че България продължава да доставя оръжия по договорите си, сключени от преди войната.

„Партнираме си с над 50 държави, след войната обемът на износа значително се промени. Това, което сме поели като ангажимент е да доставяме оръжие на нашите партньори, какво се случва с доставките след това- няма как да знаем”, допълни Гюров.

По думите му България разполага с нужните места и кадри за ремонт на военна техника.

Андрей Гюров коментира още, че е откликнал на призива на премиера за даряване на една депутатска заплата в помощ на Украйна. Той уточни обаче, че не знае точния й размер.

„Дарих една заплата и продължавам да дарявам по друга сметка. Не знам колко ми е депутатската заплата, не съм я поглеждал откакто съм влязъл в парламента, не ми е останало време за това. Не знам колко е, но ми стига. Доколкото знам схемата по определянето възнагражденията на депутатите е средното от три средни заплати и в зависимост данните на НСИ за последното тримесечие се напасва”, обясни той.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.