Експерти коментираха в „Здравей, България” защо се стигна до трагедията

Пияният шофьор, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека на ул. „Гурко”, е глобен с 10 лв. през 2005 г. след шофиране в нетрезво състояние. Това обяви в студиото на „Здравей, България” бившият началник на КАТ-София Тенчо Танев.

„След като е бил заловен, е образувано досъдебно производство в Пето районно управление. По-късно, по неясни причини, е прекратено. Глобен е с 10 лв., защото не си е носил книжката. Не е наказан заради това, че е шофирал под въздействието на алкохол”, обясни Тенев.

„В последните дни имахме възможност да видим как под напор на емоции се промени Наказателният кодекс и се прие отнемане на коли на хора, които шофират след употреба на алкохол. Текстът беше несръчно написан. Българинът в продължение на десетки години е възпитаван да не уважава закона. Той не се спира пред никакви санкции. Имам действителен случай от практиката ми. Мой клиент беше преследван от пиян, криминално проявен мъж с нож в ръка, който крещял „Ще те убия и ще те излежа”. За какво отнемане на автомобил говорим? Представете си, че някой си е взел от западно-европейско автомобилно гробище консерва на четири колела и си я кара пиян. Ще му отнемат 150 лв.”, коментира Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

Шофьор с над 2 промила уби дете на пешеходна пътека в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Моите наблюдение пък показват, че това отнемане на колата се оказва спирачка за много шофьори да се качат пияни. В закона имаме проблем. В момента имаме повдигнато обвинение на водача за причинено пътно-транспортно произшествие при евентуален умисъл, където обаче не е предвидено отнемане на кола. Взимат им автомобилите, когато са пияни, а не когато са причинили смърт. Условната присъда е ненаказаност”, обясни Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия.

Тя разказа, че вчера след протеста е имало няколко шофьори, които са направили нарушения, но полицията не е обърнала внимание.

„Притеснявам се, че ще вдигнат пешеходна пътека и случаят ще приключи, както стана на бул. „Сливница” след трагедията с Ани и Явор. Вчера след протеста един джигит с мръсна газ мина през кръстовището. Преди това друг направи обратен завой на кръстовището. Попитах униформен няма ли да го спрат и глобят. Той ми отговори „Объркал е пътят човекът”, поясни Буенова.

„От години апелирахме за промени в Наказателния кодекс по отношение на пияните и дрогираните на пътя. Накрая така беше изменен НК, че сме потресени”, смята адвокатът Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Целия разговор гледайте във видеото.

Близки и приятели на загиналото на пешеходна пътека момче протестираха в София

По-късно от Софийска районна прокуратура изпратиха съобщение до медиите. Те уточниха, че през 2005 г. на пияния шофьор е наложена глоба в размер на 500 лв. Вижте цялото съобщение:

"Във връзка с медийни запитвания Софийска районна прокуратура (СРП) уточнява следното:
През 2005 г. лицето П.Т. (тогава на възраст 19 години) е установено да управлява моторно превозно средство с концентрация на 1,4 промила алкохол в кръвта. Към онзи момент управлението на МПС след употреба на алкохол с над 1,2 промила е престъпление по чл. 343Б, ал. 1 от НК, за което се е предвиждало наказание в размер до 1 година лишаване от свобода.

След приключване на разследването и привличането като обвиняем на П.Т., същият е предаден на съд от СРП. Тъй като за водача на МПС това е било първо нарушение, състав на Софийски районен съд му налага административно наказание „глоба“ в размер на 500 лева на основание чл. 78А от НК.
Решението на съда е влязло в сила на 18.04.2006 г."