Вижте къде е регистриран той

Първи случай на морбили е регистриран у нас в Националния център по заразни и паразитни болести. Случаят е от София и е потвърден в края на миналата седмица в Националната референтна лаборатория за морбили, паротит и рубеола, съобщиха за БНР от лабораторията.

Директорът на НЦЗБП проф. Ива Христова обясни пред NOVA, че става въпрос за 4-годишно дете с направена имунизация на 1 година, но с недостатъчен имунен отговор. „То е прекарало заболяването много леко, с температура за кратко и един краткосрочен обрив. Не е изяснено откъде се е заразило, тъй като не е от детския колектив”, каза тя.

Доц. Кунчев: Увеличават се случаите на коклюш в страната

„При най-малките имунизационното покритие е добро – около 92-3%, но трябва да се направи ваксина и при по-големите. Дори това да не ги предпази напълно, поне заболяването минава по-леко. Такъв е случаят и на това дете, затова и много бързо се е оправило”, каза още проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ коментира, че няма опасност да се стигне до епидемия, но са възможни взривове, които да обхванат групи в затворени колективи, които не са ваксинирани достатъчно.

Междувременно от Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че започват кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола. Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекцията от 8:30 до 17:00 часа в делничните дни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase..