Гледайте изборното студио „Кой в Европа? Говори България” на 25 май по Нова

На евроизборите имате право не просто да гласувате, а и сами да определите подреждането в избраната от вас листа. Политиците ни дадоха тази възможност с нежелание, но нека се възползваме от нея. Това призовават Виктор Николаев и Ани Цолова в интервю за Vesti.bg. Двамата споделиха впечатленията си от предизборната кампания, както и за програмата, която подготвя Нова телевизия в деня на вота.

- В края сме на предизборната кампания. Какви са Вашите впечатления и оценки и за нея?

Ани Цолова: Ако трябва да поставим оценка по десетобалната система, оценката ми е около 2 за качество и съдържание.

Виктор Николаев: Беше очаквано, според мен, че европейските избори и кампанията покрай тях ще бъдат тест за бъдещи парламентарни избори. Затова няма изненада – разговор за Европа не се състоя. От една страна, защото политиците не го проведоха, а от друга - имам чувството, че и публиката няма любопитство по тези въпроси. Съответно сякаш имаше негласно споразумение да отсъства разговора за европейските избори. Хората се чувстват изключени.

А.Ц.: Това беше кампания, която гъделичка най-низките щения на избирателя - обидно спрямо избирателя, спрямо публиката, а и за голяма част от участниците в тази кампания.

- Има обаче и един трети участник – това са журналистите.

В. Н.: Журналистите отдавна не ги слагам под общ знаменател, защото бяха въвлечени през годините заради собствеността на медиите в нещо, което не може да бъде определено като „трети играч“ – медиите успяха да си изтъргуват съдържанието, което е някакъв краткотраен интерес и не е от полза за никого.

А. Ц.: Това е търгуване на съдържание за интересите на собствениците. Така че да слагаме журналистите под общ знаменател, най-малкото е нечестно.

В.Н.: Имаше някакви малки островчета, където журналистите си бяха отделна страна като журналисти, а не като патерица на един или друг. За мен е важно дали ще се постигне по-добра избирателна активност, или ще станем свидетели на гласуване на твърдите ядра и контролиран вот с цел някой да опази статуквото. И да си преформатира пейзажа така, включвайки нови играчи, че да запази непроменена досегашната си икономическата, корпоративна власт. Става въпрос за една паст, която няма засищане и като в „Пришълецът” може да се настанява от тяло в тяло.

А.Ц.: Нагледахме се, начетохме се и се наслушахме на съдържание, което за мен е платено, а не е отбелязано, че е платено. Това е изключително тревожен факт и е много страшно.

- И все пак на 25 май има избори и Нова ТВ е подготвила специална програма за тях. Ще ни дадете ли подробности?

В. Н.: Едната инициатива вече стартира този понеделник – Ани Салич и Ники Дойнов ще отидат на пет места, започнаха от Видин, ще се придвижват, докато стигнат до югоизточния край на България. Ще се срещат с хората, ще трупат впечатления. В общи линии отново думата имат хората. В самия изборен ден Нова е подготвила много мощна програма от сутринта до късно вечерта, направо машина, с много интересни събеседници. Ще сблъскваме най-интересните говорители с ярки мнения, ще събираме крайности.

- Вие двамата отново ще сте в екип?

А.Ц.: Вечерта ще бъдем двамата, през деня ще има програма с Милен Цветков., Мира Иванова, Ани Салич и Ники Дойнов. Изобщо целият новинарски и публицистичен екип на Нова от сутринта до късно вечерта ще бъде нащрек. Ще следим покупко-продажбата на гласове, защото има много сигнали, че върви безобразен алъш-вериш.

В. Н.: Много ще разчитаме на зрителите и в рамките на самия изборен ден. Много добре разработихме рубриката „Моята новина” и в самия изборен ден много внимателно ще следим това, което се качва на платформата „Моята новина“ - по мобилен телефон, снимки, видеа, въобще какво качват зрителите. Разчитаме на зрителите, защото те могат да ни дадат информация от сърцевината.

А.Ц.: Изпращайте ни сигнали, бъдете бдителни и изключително чувствителни, когато видите, че някой иска да манипулира бъдещето ви. Защото 30-те или 50-те лева, които ще ви дадат в края на деня, когато се вдига мизата за един глас, всъщност ви отнемат възможността да определите бъдещето си. Ако вашето бъдеще, или това на децата ви, струва 30 или 50 лева – жалко, няма за какво да си говорим. Но ако не е така, действайте, изпращайте ни и сигнали. В ефира на Нова ТВ зрителите първи ще разберат резултатите, от математик те ще бъдат преформатирани в брой мандати, така че още в реално време ще стане ясно кого сме избрали. Ще имаме живи връзки от Брюксел, от други европейски градове, разбира се от няколко горещи точки в България.

Цялото интервюто на Севделина Николова с Ани Цолова и Виктор Николаев може да прочетете на Vesti.bg тук.