Водещият и продуцентът на играта разказват за промените през новия сезон и защо Банкерът реши да се разкрие

По повод новия сезон на „Сделка или не” се срещнахме с хората, които вече девет сезона не спират да играят и познават играта повече от всеки друг – водещия Румен Луканов и продуцента Атанас Маринов. За тръпката от играта, кой е Банкерът и защо колебанието не се препоръчва, разказават те двамата. 

Тази година деветият сезон на „Сделка или не” стартира под мотото „Очаквай неочакваното“. Има ново студио, нови правила – разкажете ни повече за тях и защо всеки сезон добавяте по нещо ново в регламента на предаването?  

Р.Л. Този девети сезон на „Сделка или не“ наистина стартира неочаквано за всички зрители. Като започнем от декора, който има уникална визия, и стигнем до трите нови варианта на обичаната игра. С тях се увеличават многократно възможностите за избор на участниците по време на играта. Всеки от вариантите има своите преимущества. Ако участника, например, иска да се надиграва с Банкера, би избрал варианта „Сделка или не – Плаваща оферта“, защото тук уж Банкерът диктува правилата, но участникът бързо може да го изненада. Това създава много драматизъм и динамика. Ако обаче участникът е амбициран да прибере максимума от парите на Банкера, то той би избрал варианта „Сделка или не – С множители“. В този вариант участникът може да си тръгне от новото студио с невероятна сума до 300 000 лева, а напрежението е изгарящо. В противовес на тези участници има и други, които искат задължително да си тръгнат с пари – за тях е стратегичският вариант „Сделка или не – 2 кутии“. Много се кефя как преценяват всеки ход на Банкера и бързат да отварят кутии, за да стигнат до оферта, как мислят и пресмятат. „Сделка или не“ е една огромна емоция за всички и в студиото, и пред екрана. Идеята за новите варианти на „Сделка или не“ е на продуцента на предаването Атанас Маринов. 

А.М. „Сделка или не” е добре познат формат, но в този сезон всеки епизод поднася различна изненада и е с неочакван край.  Важно е в предаването винаги да има провокация към зрителите и участниците, за да им е интересно. Поради тази причина се опитваме всяка година да поднасяме различно предизвикателство и за едните, и за другите. Тази година избрахме да им предложим варианти за избор. Често участниците смятат, че Банкерът е несправедлив и затова някой от тях не е спечелил много пари. Справедливостта е относително понятие и затова решихме този сезон да пренесем акцента изцяло върху решенията на участника. Сега изходът зависи от неговите действия, а Банкерът е този, който се нагажда спрямо играта на участника. Това е оригинална идея на нашия екип, която беше оценена много високо от компанията лицензодател и скоро ще я видим приложена и в други страни, където се излъчва „Сделка или не”. Първите стъпки за това вече са направени.

A как реагират самите участници на тези промени? 

Р.Л. В първия епизод за сезона имаше много изненади от участниците, но още след първите предложения за варианти от Банкера вече бяха ентусиазирани и всеки правеше стратегии кой вариант да изиграе. Има само едно условие – Банкерът да предложи любимия на участника вариант, защото Банкерът е този, който избира кои варианти да предложи. 

А.М. Като цяло участниците гледат позитивно на новите възможности. Въпреки че в играта може да бъде избран и класическият вариант, игран досега, в новия сезон има само един такъв случай до момента. Но това е епизод, от който зрителите ще настръхнат! За нас също беше много силна емоцията в студиото, докато го заснемахме.

За първи път този сезон разкрихте кой е Банкерът, а досега той винаги е бил обвит в тайна. Защо се решихте на тази стъпка? 

Р.Л. След като отслабне с цели 50 килограма, кой не би искал да се покаже на всички, за да го видят? Мен всичко ме дразни в Банкера, дори  това, че пак се показва, когато той си поиска. Банкерът е изграден характер, който и досега не съм опознал напълно и дори с 50 килограма по-слаб, за мен си остава 100 килограма по-зъл. 

А.М. Решихме да направим този ход, именно за да покажем част от този образ, за който толкова дълго само се говори. До момента всички участници се изправяха срещу невидимия субект, който иска да си запази парите и е щастлив, когато срещу него някой губи. Сега е въпрос на сила на характера – дали ще надделее този на банкера, или този на участника. Единият има опита, докато другият трябва да има решимостта на всяка цена да си тръгне с максимум пари. Колебанието се наказва.

Как се отразява неговото разкриване върху стратегията на участниците – имате ли някакви наблюдения? 

Р.Л. Той, Банкерът, не се появява всеки път, но когато го направи, някои участници се притесняват, а други стават още по-упорити да му вземат парите. Аз съм на страната на участниците и се опитвам да им дам кураж по всякакъв начин, независимо от тяхното състояние или избор на стратегия.

В игра като „Сделка или не” водещият има много важна роля, защото води участника през играта – помага му или пък го разколебава. Кое е най-важното в ролята и предизвикателството, което ти имаш?

Р.Л. От първия ден още, от репетициите на маса, се запалих по играта „Сделка или не“. На пръв поглед е елементарна, но всъщност е непредвидима във всеки един момент. Колкото и да си мисля, че този участник ми прилича на еди-кой си участник от преди, се оказва, че всеки си е различен и съответно моят подход към всеки един е различен. Това е и един от стимулите да очаквам всяка следваща игра с нетърпение. Но има и друго предизвикателство за един водещ – доколко може да се справи добре със задачите, дадени му от продуцента и редакторите, за да предаде това, което се случва в студиото на зрителите по най-достоверния начин, забавлявайки се от играта. Ето това е много трудно и е истинско предизвикателство. В последните четири сезона работя с продуцента Атанас Маринов, който е истински професионалист и мой приятел. Непрекъснато работи и се развива, изисквайки същото и от мен, и от екипа, за да бъдем на ниво. Може да се каже, че никога не ме оставя без предизвикателства.   

А.М. Всеки телевизионен формат трябва да търпи развитие, но същевременно да съхранява в себе си онова начало, от което е тръгнал. В този смисъл, водещият е душата на предаването „Сделка или не”, макар че център е участникът. За мен като продуцент, най-важното за всеки водещ е да бъде естествен и да бъде себе си. Това Румен го умее много добре. В последните няколко сезона направихме промени, които изискваха промяна и у водещия. Макар за зрителите да остава почти незабележимо, изискваше много усилия, сухи тренировки и отиграване на различни ситуации, за да се изгради подход в разговора, чрез който зрителят да разбере всичко, което се случва в предаването, дори участникът да мълчи. В този сезон Румен развива нови способности и похвати и въпреки че това са детайли от кухнята и остават скрити за зрителя, те са част от всяка емоция, която те получават пред екраните.

Не пропускайте да видите кога ще се появи Банкерът в следващите епизоди на „Сделка или не” от понеделник до петък от 18.30 ч. по Нова.