Защо дамите по-трудно правят кариера и по-рядко достигат до мениджърски постове?

Могат ли жените да изкарват колкото мъжете? И защо това все още не се случва у нас? Защо жените по-трудно правят кариера и по-рядко достигат до мениджърски постове? И има ли начин това да се промени?

В студиото на „Събуди се“ гостуваха Цветанка Минчева, председател на УС на „Съвета на жените в бизнеса“ и Лидия Шулева, бивш вицепремиер, член на СЖББ, които споделиха своето експертно мнение по всички въпроси, свързани с професионалната реализация на дамите в България.

Кои бяха основните предизвикателства, когато започвахте своя професионален път и основната спънка, която ви се наложи да преодолеете?

„Първото ми образование е инженерно, а в онези години на жените-инженери не се гледаше с много добро око. Спомням си, че колегите ми се шегуваха, че жените учели за инженери, за да слагат ред в дамските си чанти. Така или иначе в живота ми нещата се стекоха така, че се наложи да преодолея много пречки. В първата ми работа директорът ме посрещна с думите, че нямам никакво бъдеще. Стереотипите, с които една жена се сблъсква не са никак малко. Но в крайна сметка и преди всичко, когато човек вярва в себе си, полага усилия и има цели в крайна сметка ги постига в живота си“, споделя Лидия Шулева, член на СЖББ.

„Аз започнах кариерата си съвсем случайно – бях стажант в една от големите банки в България. През 20-те години натрупан опит там се изкачих по стълбичката до позицията главен изпълнителен директор. Не бях го планирала, нито го очаквах. По моя път винаги ме е водило желанието ми да правя нещо интересно. Да допринеса с нещо, да създам нещо… Нещата ми се получиха. Имала съм среда и мениджъри, които са ми помагали да вървя напред и да поемам нови предизвикателства. Имаме много примери в „Съвета на жените в бизнеса“ на дами, които са стигнали върховете на бизнес кариерата в България. Миналата година правихме представително проучване с Trend, което показа, че 2/3 от българите смятат, че за жените е по-трудно да изградят кариера. Половината от анкетираните смятат, че не са равнопоставени. Тези въпроси ще дискутираме съвсем скоро на предстоящия Глобален форум“, разказва Цветанка Минчева, председател на УС на „Съвета на жените в бизнеса“.

Възможно ли е една жена да е успешна едновременно в кариерата и у дома?

„Абсолютно е възможно. В „Съвета на жените в бизнеса“ имаме много примери за много добре реализирани професионално дами с по две, три дори и четири деца. Често говорим за баланса между работа и личен живот. Умение е да приоритизираш в точния момент това, което трябва да свършиш. Това е изкуство, на което трябва да се научим. Важно е, когато децата ти имат нужда от теб, те да са главният приоритет и да им дадеш цялото си внимание. Или когато в работата ти има въпроси, които изискват незабавно цялото ти внимание, да бъдеш изцяло съсредоточен. Това майсторство помага да си успешен и на двете места“, пояснява Лидия Шулева.

„Естествено е една жена да иска да се реализира като майка. Първата ни цел в „Съвета на жените в бизнеса“ е да насочим момичетата да поискат да правят кариера. Много от тях спират още на нивото – „Това не е за мен!“ Имаме една инициатива, която повече от 10 години помага на дами да поемат по лидерския път. Казва се „Лидерска академия“, с която помагаме това да се случи чрез нашия опит“, споделя Цветанка Минчева.

„Много е важно, когато една жена иска да работи и да има деца, държавата да помогне. На първо място с яслите и детските градини, които в големите градове за съжаление не достигат. Друг вариант е подкрепата за детегледачки, която у нас не е развита добре. В тази посока има доста предложения, които ние в „Съвета на жените в бизнеса“ сме формулирали и искаме да адресираме към управляващите“, допълва Лидия Шулева.

Какво да очакваме от Глобалния форум на жените лидери и големите награди на „Съвета на жените в бизнеса“?

„В момента тече събирането на кандидатурите на компаниите за най-добрите практики, които те са успели да имплементират в България, свързани с равнопоставеността, с включването на различни групи в работния процес, с подкрепата на семействата. Все още има време компаниите да кандидатстват и следващата седмица ще събираме кандидатури. Организираме тези награди за втори път с подкрепата на Европейската инвестиционна банка. Ще ги обявим на Форума на 2 ноември, където ще говорим за всички тези теми, ще чуем историите на жени, които са успели в невероятни сфери, където се счита, че предимство имат мъжете. Ще чуем бизнесът и защо е важно за него дамите да бъдат равнопоставени и ще зададем нашите идеи към политиците за това как средата да стане по-добра“, пояснява Цветанка Минчева.