Това каза в студиото на "Календар" министърът на отбраната Аню Ангелов. По думите му засега няма отправено искане към нашата страна и ние не сме член на коалицията...

България не е в състояние да участва във въздушна операция с НАТО, тъй като имаме само самолети МИГ-29 и МИГ-21, а те са несъвместими. Това каза в студиото на "Календар" министърът на отбраната Аню Ангелов. По думите му засега няма отправено искане към нашата страна и ние не сме член на коалицията.
Оръжията, с които разполага коалицията са: двуместните изтребители Рафал са с делтовидна конфигурация на крилете и са многоцелеви.
Разполагат с високотехнологична навигационна технология, която може да засича до осем цели едновременно и да генерира триизмерни карти за локализиране на набелязаните мишени.
Развива скорост от близо 2000 километра в час и разполага с ракети въздух – земя, въздух-въздух и ракети за елиминиране на бойни кораби.
Крилата ракета Томахоук е управляема ракета, която лети със скорост от над 1000 километра в час благодарение на носещо крило и реактивен двигател.
Те са проектирани да пренасят конвенционална или ядрена бойна глава с тегло от 450 килограма в обсег от 1600 километра, достатъчно близо до сушата за неутрализиране на вражески защитни системи с минимални косвени жертви.
Според Ангелов отговорът на Кадафи може да е съвършено асиметричен.