Обучението на студентите държавна поръчка, трябва да се обвърже с работата им в България. Идеята е на премиера Бойко Борисов. Аргументът – сега държавата влагала пари, за да подготвя специалисти, които в крайна сметка заминават в чужбина.

Обучението на студентите държавна поръчка, трябва да се обвърже с работата им в България. Идеята е на  премиера Бойко Борисов. Аргументът – сега държавата влагала пари, за да подготвя специалисти, които в крайна сметка заминават в чужбина.

Кой ще гарантира, че в България ще се намерят работа и добро заплащане, питат на свой ред студентите - държавна поръчка.

Един от подкрепилите идеята на министър председателя е  Пресяан Костадинов, студент във Великотърновския университет. Въпреки, че обича това, което учи, не е оптимист за бъдещата си реализация по специалността. 

Затова обвързването на държавната дотация за студентите с реализацията им в България, Пресиян вижда единствено с гаранции за работни места. Така като бизнеса инвестира в студентите.

Ресорния министър Сергей Игнатов отчете, че образованието е скъпа услуга и ако много млади българи заминават в чужбина, трябвало да се преосмисли системата. Но за това бил необходим подробен анализ. Едва след него ще стане ясно дали и как студентите ще се отплащат за инвестираното в тях от държавата