Следващото пълно лунно затъмнение можем да наблюдаваме през юли 2018 година.

Пълно лунно затъмнение можеше да се наблюдава тази нощ не само у нас, но и по света.

В Австралия и в редица страни в Азия - Луната имаше кървавочервен цвят поради облака от пепел от действащия вулкан в Чили. Учените обясниха, че пълното лунно затъмнение често е с меден цвят. Наситеността му обаче зависи от количеството пепел и прах в атмосферата. Ето защо изригването на чилийския вулкан оцвети луната в оранжево или червено в много райони на Тихия океан. Стотици полети бяха отменени заради облака от вулканична пепел. Смущенията във въздушния трафик над Нова Зеландия продължават.

 

Близо 150 любители-астрономи се събраха на демонстрационната площадка под купола на ямболската обсерватория, за да наблюдават лунното затъмнение снощи. Ентусиасти от всички възрасти бяха подготвили фотоапарати и видеокамери.

При пълното лунно затъмнение Луната, Земята и Слънцето са на една линия. Уникалното снощи бе, че Луната премина през точния център на земната сянка.

Пълното лунно затъмнение в Ямбол изпревари с 13 минути явлението в София. Максималната му фаза в столицата започна в 23 часа и 12 минути.

Следващото пълно лунно затъмнение с по-голямо времетраене, ако не ни попречат облаците, разбира се, можем да наблюдаваме през юли 2018 година.

За повече информация – вижте видеото.