Като причина за трагедията се посочват лошите метеорологични условия...

Самолет на частната руска авиокомпания \"Русеър\" се разби на около километър от летището в северния град Петрозаводск.

 

Оцелели са само 8 от общо 52-ма души на борда, но състоянието им е критично. Като причина за трагедията се посочват лошите метеорологични условия и пилотска грешка.

 

Машината Ту-134, която е в експлоатация от 31 години, извършвала полет по линията Москва – Петрозаводск с 43-ма пътници и 9 души екипаж на борда.

 

При заход за кацане самолетът катастрофира само на 700 метра от пистата, разминавайки се на метри с намиращите се в близост жилищни сгради.

 

При опита за кацане в условия на гъста мъгла, екипажът на самолета се отклонил на около 150-200 метра надясно от трасето. Диспечерът на летището наредил на екипажа да направи втори заход.

 

В този момент самолетът закачил минаващия успоредно на автомобилен път електропровод, като по този начин за няколко секунди било прекъснато захранването на сигналните светлини на пистата.

 

Малко след това при липса на ориентация заради прекъснатото електрозахранване самолетът закачил върховете на крайпътните дървета и паднал върху пътното платно. При удара в земята самолетът смазал лек автомобил.

 

Намерени са черните кутии на машината, очаква се записаните данни да хвърлят повече светлина върху случилото се.