Един български билкар измисли начин как да съхраним енергията на лечебните треви през цялата година.

Според народните вярвания, тази нощ - нощта срещу Еньовден е най-потайната и мистериозна в цялата година. През нея билките и водата придобиват вълшебна сила, която с изгрева на слънцето изчезва. Един български билкар обаче измисли начин да съхраним енергията на лечебните треви през цялата година.

Често между вярвания и истина няма пресечна точка. Това обаче не се отнася за лечебните треви, поне според билкаря Емил Елмазов. За него Еньовденската им сила не е само плод на народни предания.

Според билкаря всеки от нас може да съхрани тази енергия. Достатъчно е да си набавим всички 77 еньовденски билки.

\"Цветовете се полагат в изворна вода и се извършва едно бързо въртене. С бързото въртене предизвикваме водата да съхрани в своята памет общия енергиен импулс на всички цветове. Възможно е да завихрим водата със специална бъркалка, това което показваме сега възможно е и на ръка.\" Това разказа билкарят.
 
Така водата запечатва кода на най-силния ден. А резултатът е Еньовденска амброзия. По няколко капки на ден тя увеличавала енергийното поле на човека. 

И още един Еньовденски еликсир известен от времето на богомилите - сок от   живовляк, мед и брашно от лимец дават  най- добрия лек срещу всичко което днес  ни причинява силно химизираната храна.