Работниците бутали подвижно скеле, което закачило жиците на 20-киловолтов далекопровод...

Ток уби двама души на строителен обект в промишлената зона на Шумен. Работниците бутали подвижно скеле, което закачило жиците на 20-киловолтов далекопровод.

 

Работниците са загинали на място. Други двама, които също са бутали подвижната метална конструкция, са откарани за преглед в болницата и малко по-късно са изписани.

 

Малко преди 9.00 часа тази сутрин работници от склад в съседство на строителния обект чули викове за помощ. Извикана е Спешна помощ, която установила смъртта на двама от работниците.

 

Според собственичката на фирмата, тъй като в момента тече проверка от Инспекцията по труда, им е провеждан инструктаж за безопасност. Никъде на обекта няма табела кой е възложител и кой изпълнител на строежа.

 

Все още инспектори от трудовата инспекция проверяват документи на фирмата. Малко по-късно през деня ще стане ясно дали и какви нарушения има.

 

Ще се уточнява дали са спазени нормативните изисквания за височина на строежа и трябвало ли е покрива да бъде по-високо от далекопровода. Ще се провери дали да са давани указания нивото и да бъде по-ниско и ако са давани защо не е изпълнено.

 

През 2007 година при инцидент загина друг работник на същата фирма, след като полетя от 6-метрово скеле.