По данни на пожарната, само част от отровния газ се е разнесъл из въздуха...

Стотици жители на Дебелец бяха евакуирани от домовете си заради катастрофа при която бе разлят пет тона  опасен химикал.  Инцидентът стана малко след полунощ, когато турска цистерна се преобърна близо до града. Веществото е отровно, лесно запалимо и бързо достигнало концентрация  пет пъти над допустимата норма.

Осем часа след изтичането на химикала, край катастрофиралата цистрестерна можеше да се диша нормално. Само на километър от мястото обаче, в самия Дебелец  това ставаше с противогази

Във високи концентрации  химикала стирол предизвиква зачервяване и сълзене на очите, зачервяване на кожата, дразни дихателните пътища, а също така и депресия.
Стиролът може да проникне в тялото ни както при вдишване, така и през кожата. Химикалът се разпространява бързо в организма и се натрупва основно в мастните тъкани. Иначе веществото се използва за производството на пластмаси. Хората, които работят с него, най-често се оплакват от главоболие, замаяност и постоянна умора.

 

Дотук от пробитата цистерна са изтекли пет тона, а в нея остават още петнайсет.

След разлива  в Дебелец е обявена частична мобилизация, засягаща ниските части на града.  С автобуси са изведени около 300 души и 50 деца от  социален дом.  Часове по късно обаче голяма част от останалите жители на града решават да го изоставят докато заплахата отмине. Така евакуираните надхвърлят 2500 души. 


И в момента  са блокирали всички  входни и изходни пътища на Дебелец.  В града патрулират полицаи. Междувременно се търси цистерна, в която да бъде прехвърлен опасния химикал. Дотогава евакуацията остава в сила.