Паниката е най-лошият съветник. В името на човешкия живот трябва да действаме.

Ако се окажем участници или свидетели на пътен инцидент - знаем ли как да окажем първа помощ? И какви правила  трябва да спазваме, за да не утежним състоянието на пострадал до идването на лекарския екип. Специално за \"Календар\" разяснява професор Иван Янакиев.

Паниката е най-лошият съветник. В името на човешкия живот трябва да действаме. Като внимаваме да не усукваме гръбначния стълб на ранения. Най-отговорната част - възстановяването на сърдечната дейност.

Главата се дава силно назад, за да се освободят дихателните пътища от притискащия я език.

На края на гръдната кост е така нареченият мечовиден израстък, това е едно хрущялно образование, над него се слагат два напречни пръста и над тях се слага дланта. Другата длан се слага перпендикулярно на тази. Ръцете са опънати в лактите и под прав ъгъл се натиска гръдната кост, като стремежът при възрастните е 4-5 сантиметра да хлътне гръдната кост. Две обдишвания и 30 притискания, така се редуват.

Неведнъж - още от създаването на централната реанимация на \"Пирогов\", професор Янакиев е спасявал ранени при катастрофи само благодарение на това, че е имало кой да им окаже първа помощ преди пристигането на линейката.

Какво още трябва да имате предвид - вижте във видеото.