Шефът на \"Роскосмос\" съобщи, че двигателят е направил два неуспешни опита да запали...

Руският космически апарат \"Фобос\", който беше изстрелян снощи от космодрума в Байконур, не успява да се насочи към своята цел - спътника на Марс Фобос.

 

Шефът на \"Роскосмос\" съобщи, че двигателят е направил два неуспешни опита да запали, след като апаратът е достигнал земната орбита.

 

На борда е и българският космически уред за радиационен анализ \"Люлин Фобос\", създаден от екип от института за космически и слънчеви изследвания към БАН.

 

Този първоначален провал поставя успеха на цялата мисия под въпрос. Все пак контактът с космическия апарат \"Фобос-Грунт\" не е загубен и \"Роскосмос\" разполага с три дни, за да го пренастрои, преди батериите да се изтощят.

 

Ситуацията беше определена като непредвидена, но в същото време експерти увериха, че тя се е подобрила в последните часове и има изход от нея.

 

Автоматичната междупланетна станция е излязла на опорна орбита и горивото не е загубено. Русия изстреля \"Фобос-Грунт\" с мисия да събере проби от повърхността на широката 27 километра луна на Марс - Фобос.

 

Учени считат, че спътникът е изграден от скални парчета, избити от Червената планета след титаничен космически удар. Според друга хипотеза Фобос е астероид, формирани в астероидния пояс и впоследствие хванат от гравитацията на Марс.