Менструалният цикъл е показателен за здравословното състояние на всяка жена...

Менструалният цикъл е показателен за здравословното състояние на всяка жена.

 

\"Той дава израз на правилно функциониращият организъм на жената. Менструалният цикъл е едно творение на природата, което е гениално, защото самият цикъл се регулира на много нива\", обясни в \"На кафе\" акушер-гинекологът д-р Явор Лазаров.

 

Най-често срещаният проблем по време на менструация са болките, или така наречената дисменорея. Около 50% от жените имат този проблем, като може да засегне до 95% от тях. Симптомите се изразяват в тъпи и пулсиращи болки ниско в корема, излъчващи се към гърба и бедрата. По-рядко тези симптоми се придружават от гадене и повръщане, разстройство, изпотяване и световъртеж.

 

Има два вида дисменорея – първична и вторична. Първичната се среща при младите момичета и настъпва около година-три след идването на цикъла. Протича доста остро до 25-тата годишнина. След като жената забременее, симптомите могат да станат по-слаби. Вторичната дисменорея обикновено се среща при някои заболявания на женските гениталии и се изисква лекарска намеса. На първо място е миомата, която е втора по заболеваемост в патологията на жената. Ендометриозата е друго заболяване, при което се изисква лапароскопска диагноза и съответно лечение.

 

Съществуват фактори, които водят до нарушаването на менструалния цикъл. Някои от тях са психогенните фактори, тежките психо-емоционални разстройства, както и някои болестотворни процеси. Производството на простагландини е друг фактор, който причиняват болка по време на менструалния цикъл. Сред другите причини могат да бъдат ендометриоза, възпаление на гениталиите, миома и дори вътрематочна спирала.

 

Спазмолитици с активното вещество дротаверин действат на гладката мускулатура, като по този начин облекчават менструалните спазми и болки бързо и ефикасно.

 

Разберете какви други проблеми съществуват при менструалния цикъл – във видеото.