Типичен немски коледен базар отвори врати и ще приема посетители до Рождество...

Ако днес сте минавали край градинката на Народното събрание, няма как да не сте усетили аромата на коледни сладкиши и греяно вино. Типичен немски коледен базар отвори врати и ще приема посетители до Рождество. Средствата, събрани от него, ще отидат за социални кухни за възрастни хора в столицата.

 

Докато някога по това време на година в България портокалите са дефицит, в детството си Йохан помни топлите коледни сладки, които родителите му купуват от коледните базари.

 

Малко по малко, покрай павилионите с играчки започнали да изникват и магазинчета за сладкиши, шоколад и традиционния коледен шолен. Появяват се и артистите.

 

След като разгонихме децата с аматьорското си изпълнение, оставяме латерната в ръцете на професионалиста. Времето навън е толкова студено, че можем да видим дъха си. Немската традиция повелява – няма нищо по-хубаво от чаша горещо вино с подправки.

 

Традициите не са това, което бяха – симпатичен пример за това е Луис – мексиканец, който продава греяно вино на немски коледен базар в България.