Учени сериозно подкопаха славата на шоколада като афродизиак в ново изследване....
Учени сериозно подкопаха славата на шоколада като афродизиак в ново изследване. Шоколадовите и какаовите изделия съдържат глициризинова киселина, която намалява нивата на тестостерон при мъжете и увеличава риска от импотентност.
Изследователите предупреждават, че яденето на някои познати храни, може да доведе до намаляване на сексуалните способности на силния пол. Особено голям е рискът при някои сладкарски изделия, които съдържат кафе или какао. Оказва се, че те могат да съдържат глициризинова киселина, която намалява нивото на мъжкия полов хормон.
Глициризиновата киселина се употребява се като подсладител, който е многократно по-сладък от захарта, като за целта се използва амониевата сол. Принципно има доказани фармакологични действия за подсилване и укрепване на лигавицата на стомаха и червата.
Алкохолните напитки са втори поред в списъка с хранителните продукти и напитки, които застрашават потентността. Спиртните напитки водят до намаляване на реакциите и проблеми с кръвообращението, в това число и половите органи.
Безалкохолни напитки като тоникът също крият опасност, се казва още в изследването, цитирано от БГНЕС. Тоникът съдържа хинин, отговорен за горчивия вкус. Той обаче засяга основните процеси на клетките, които са отговорни за производството на мъжкия полов хормон тестостерон, играещ ключова роля в оформянето на либидото и способността на мъжете да изпълняват своята сексуална функция.