как да не прекаляваме, без да се лишаваме от традиционните агнешко, козунаци и яйца. да видим. Независимо дали сме постили или не - най-важното е да не нападаме козунаците и яйцата още в полунощ на Великден.
На сутринта можем да започнем с козунак, но специалистите препоръчват да изчакаме поне час два за яйцата. За да не затормозяваме храносмилателната си система, е добре празничното хранене да бъде още на обяд, а вечерята да е по-лека. При всички случаи лекарите съветват след това да изчакаме с десерта. Препоръчнителният дневен прием е около 120 грама месо и три пъти повече зеленчуци.
Яйцата стават опасни, дори след няколко часа на стайна температура, напомнят специалистите. Иначе, обилното празнично хранене крие сериозни рискове не само за хората със стомашни и чернодробни проблеми.
Лекарите съветват да сервираме алкохола с чаша вода и да не започваме с аперитива на гладно.
Още след празниците може да започнем с разтоварващо хранене - повече салати и млечени продукти, съветват специалистите. При пролетно-летния хранителен режим е добре да примаме поне 200 грама зеленчуци и 200 грама плодове всеки ден.
Репортер: Деница Суруджийска
Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.