Адвокати съветват , когато купуваме имот, да търсим компетентна юридическа помощ

Чужденци продължават да стават жертви на имотни измами по родното Черноморие.

След като ви разказахме за руската гражданка Людмила Чиркова, която остана без апартамент, тъй като нейният беше продаден от частен съдия-изпълнител в публичен търг, се оказа, че и други измамени от същия строител рискуват да загубят закупените имоти.

Наталия Аршанская е от Москва, но през 2007 година решава, че иска да живее постоянно в България и избира за нов свой дом Созопол. В интернет открива обява за продаващи се апартаменти в строяща се тогава сграда. Жената веднага плаща 40 000 евро или 80% от цената на апартамента. След време от фирмата искат още една вноска с обяснението, че строежът ще приключи по-бързо. Наталия е готова да плати, но иска да получи нотариалния акт на апартамента от собственика. Той обаче и отказва.

По думите на потърпевшата от фирмата обяснявали неиздаването на нотариален акт с пречки, създавани им от Общината заради липсата на път. През 2010 година Наталия търси помощ от адвокат. Той прави опити за извънсъдебно решаване на проблема, но установява, че апартаментът е ипотекиран. Единственото, което остава на Наталия и адвоката й като възможност, е жалба в прокуратурата.

Според адвокат Олег Атанасов случаят е класическа измама.

„Схемата е проста - подписва се предварителен договор, вземат се парите – 50, 70, 80 или 100 % . След това на базата на тези предварителни договори се отива в банката, взима се ипотечен кредит, след което фирмата не може да го издължи и банката възбранява имотите”, обясни Олег Атанасов.

Адвокатите съветват, когато купуваме имот, да търсим компетентна юридическа помощ, за да избегнем измамите.

„Тези случаи са много чести. Това е повторение на първата вълна от типични измами от '93-'94 година”, обясни Ангел Ангелов от Българска асоциация на ощетените собственици на недвижими имоти.

През 90-те години често строителите без да имат намерение да строят, изкопават дупка и събират парите от кандидатите да закупят имот.

През 2012 година все още има възможност за имотни измами. Например с нотариалните актове, защото, оказва се, нормативната уредба е доста архаична.

„Това са правни норми от по миналия век”, заяви адвокат Георги Коев. „Според закона не е необходимо завещанието да е нотариално заверено, нито пък да се води някъде на отчет. В такива случаи наследниците трябва да водят тежки дела, за да доказват, че въпросното завещание не е написано от починалия”.

Адвокат Коев препоръча на хората, когато купуват, да подписват конкретно договаряни договори. Те трябва да съдържат описание на имота, който ще се купи, за колко пари и в колко време трябва да се случи това.

„Този договор се казва предварителен, защото подготвя окончателния, с който ще се прехвърли собствеността”, обясни адвокат Коев.