В рубриката „Моята новина” получихме разказа на очевидец за тежкия пътен инцидент от сряда вечер

В NovaNews.bg в рубриката „Моята новина” получихме разказа на очевидец за тежкия инцидент, при който такси се вряза в автобусна спирка и помете хората на нея.

 

Според него медиците от линейката били много мудни. Публикуваме съобщението му.

 

„Здравейте! Бих искал да ви информирам за ситуацията снощи, като това съобщение е провокирано от изказването на здравния министър Таня Андреева, която отрече, каквото и да е забавяне. Те просто са летели. При подаден сигнал в 20.25 ч., линейката в 20.30 ч. е била на мястото на катастрофата и в 20.40 ч. е била в „Света Анна”. 

 

Истината беше, че с мой приятел бяхме пред мола и вървяхме към спирката, като на около 10 метра от нея видяхме как такси кара малко по-бързо в сравнение с движението на улицата и директно се вряза в спирката. В същия момент хората полетяха, като младата жена се преметна няколко пъти във въздуха и падна на 7-8 метра от спирката на ниската част от паркинга зад спирката. Навсякъде хвърчаха и предмети. Всички побягнахме. Аз лично бях много уплашен, може би както за живота си, така и от ситуацията като цяло. 

 

За максимум минута се съвзех и звъннах на Спешна помощ. В регистъра на телефона ми разговорът е бил проведен в 20.23 ч. Казах ясно, че на земята има около 10 или повече души и че четирима са в много тежко състояние и в безсъзнание. Разговорът продължи 2:50 минути. 

 

Чудо беше, че повечето хора започнаха да се изправят. Бяха окървавени, но контактни. Младата жена, която беше най-тежко пострадала, имаше дишане и пулс, затова отидох да видя детето. Беше с отворен череп, като част от него се държеше за кожата. В същия момент чух обездвижена жена над 40 г. да стене за детето си и се принудихме с моя приятелка, която се появи, да я излъжем и да я успокоим, че детето й е най-много със счупена ръка и че е добре. Детето беше в съзнание и с леки гърчове от време навреме. В един момент повърна, но нямаше кръв. Беше загубило кръв основно от отворения си череп. Помолих един човек да му държи неподвижно главата, за да не се задави с повърнатото и след това се отправих към младата жена, която все още беше в безсъзнание. В този момент се бяха появили двама души, които я бяха обърнали по гръб. Мобилизирахме се и започнахме да й правим сърдечен масаж

 

Линейка нямаше и по хронология от телефона ми съм звъннал в 20.31 ч. да попитам какво се случва и от 112 ми отговориха, че са изпратени линейки и че скоро ще дойдат. 

 

В този момент жената спря да диша. Единият човек каза, че е лекар и започнахме и обдишване заедно със сърдечния масаж. За целта поискахме някой собственик на кола да даде маска за обдишване, защото главата и устата й бяха в кръв. Въздухът влизаше без проблем, но пулсът на ръката се загуби. Не след дълго и този на шията изчезна. 

 

Часовникът беше през цялото време на ръката ми и погледнах, че когато дойде първата линейка, беше 20.41 ч. Първата линейка изнесе детето и потегли. Докторите действаха доста бързо. Втората се появи след около 4 минути. 

 

Пулсът на жената го нямаше изобщо. Въздухът не влизаше в последните 1-2 минути, като езикът й не беше глътнат. Медиците от линейката бяха много бавни, като на няколко пъти се чудеха къде да ситуират носилката. Жената се върна два пъти до линейката за обдишвааща маска, като буквално си развиваше маркуча на маската съвсем спокойно. Накрая тръгнаха с жената. Имаше младо момиче в голям стрес, което се наложи да караме да диша дълбоко, но не можа. В този момент някой от хората наоколо даде половин хапче успокоително. Момичето каза, че сутринта е изпитът й за вход в университет и се притесни още повече. След това се появиха и останалите линейки. 

 

Бих искал да споделя, че съм възмутен от необезопасеността на спирката, защото след това забелязахме как на останалите спирки по булеварда има поставени бетонни блокове точно за такива ситуации. 

 

Най-възмутително е закъснението на Спешната помощ, защото като трениран в Американския Червен кръст човек, зная, че 20 минути са просто твърде много за спасяването на човешки живот в такова състояние. Надявам се министърът да носи отговорност за думите си!"

 

Междувременно, друг потребител на NovaNews.bg опроверга и мнение, разпространено в социалните мрежи, че линейките са закъснели заради протестиращите, които по това време провеждали традиционното си вече шествие от Орлов мост до хотел „Плиска”. Публикуваме и това мнение:


"Снощи присъствах на протеста и се намирах между СУ „Св. Климент Охридски“ и Орлов мост, когато двете линейки минаха през протеста. Бяха пропуснати моментално, без съпротива, по-бързо, отколкото при нормално движение в пиков час. Същото се случи и по пътя наобратно."