Позволението се отнася за всички сухоземни тръбопроводи и съоръжения

Руското министерство на строителството и жилищно-комуналното стопанство издаде разрешение за строежа на руската част от морския газопровод „Южен поток”, съобщиха от „Южен поток транспорт”, цитирани от БГНЕС.


Полученото разрешение за строеж се отнася за всички сухоземни тръбопроводи и съоръжения и включва разрешение за изграждането на четири микротунела на територията на Русия. Тунелите с диаметър около 2 м и дължина от 1 400 м ще позволят полагане на тръбите под брега без строителни дейности на повърхността.


Специално разрешително за полагане на тръбите в морския участък ще бъде издадено по-късно през настоящата година от Министерството на природните ресурси и екологията на Руската федерация.


Разрешенията за строеж следват одобрението, получено през март 2014 г., на Проектната документация, която включва и оценката на въздействието върху околната среда в Русия, според която проектът няма да окаже значимо неблагоприятно въздействие върху околната среда.


Морският газопровод „Южен поток” ще се състои от четири тръбопровода с дължина 931 км, прекосяващи Черно море.


На руския бряг „Южен поток транспорт” ще изгради наземните съоръжения и около 3 км подземен тръбопровод за връзка с преносната мрежа на „Газпром”.


Полагането на тръбите в руски води е планирано да започне през ноември 2014 г., след като се получи разрешение за тази дейност от Министерството на природните ресурси и екологията. Очаква се първият тръбопровод да бъде готов за експлоатация до края на 2015 г.