Незаконните практики са били прилагани в Полша и Румъния

Брутални техники за разпити на ЦРУ, разкри доклад на американския Сенат.

 

След атаките на 11-ти септември шпионската агенция редовно е използвала тайни затвори, където заподозрени в тероризъм са били задържани и измъчвани. Полша и Румъния са сред държавите, в които ЦРУ е прилагало незаконните практики.


       
Докладът посочва, че мъченията не са донесли важна разузнавателна информация. А ЦРУ е лъгало американското правителство за нелегалните практики за разпит. 

 

Докладът беше направен обществено достояние от комисията по разузнаването в Сената. Той обаче е "изчистена" версия на по-подробен доклад от парламентарно разследване, в което се критикува програмата за тайно задържане на около сто души, за които се е предполагало, че имат връзки с „Ал Каида”. 

 

От общо 6 000 страници се публикуват само 480. Докладът е плод на петгодишно разследване на сенатската комисия по разузнаването.

 

„Техниките за разпит на ЦРУ не са позволили да се съберат сведения за непосредствени терористични заплахи, което според мнозина би оправдало използването на бруталните техники за разпит", заяви Даян Фейнстейн, председателка на комисията по разузнаването в Сената. 

 

Най-малко 119 души са били подложени на подобни разпити, стигащи до мъчения, в тайни центрове за задържане. 

 

Тази тайна програма беше разрешена по време на президентството на Джордж Буш-младши. Барак Обама през 2009 г. официално забрани жестоките методи за разпит. 

 

Очаква се тези разкрития да предизвикат антиамерикански протести. Охраната на посолствата на Съединените щати по целия свят беше засилена.

 

Публикуването на доклада се отлагаше на няколко пъти заради опитите на политици и военни да блокират изнасянето на секретна информация.