Датата на вота трябва да се определи на КСНС при президента, категорични са от ГЕРБ

Ако никой не успее да състави правителство в рамките на този мандат, следващата стъпка са предсрочните избори. Според ГЕРБ датата им трябва да бъде определена следващата седмица, на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Патриотите готови да съставят правителство

"Заявили сме категоричната си политическа позиция, че ще върнем мандата, който ще ни бъде връчен като първа политическа сила в сегашния парламент. БСП, доколкото знам, и те са се отказали от съставянето на кабинет. Така ГЕРБ и БСП с тази ясна позиция имат 122 народни представители, което означава, че няма как другите политически формации в 43-тия парламент да могат да формират мнозинство", коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той пресметна, че ако на 22 януари встъпва в длъжност новият президент, то най-ранната дата, на която може да бъдат проведени изборите, се пада малко преди 20 март.

Конституционният съд: Росен Плевнелиев не може да насрочи нови избори

"На Консултативния съвет по национална сигурност, който ще бъде проведен при президента, ще се намери политически консенсус и, ако се прецени и се консолидират всички парламентарни групи около датите - 26 март или 2 април", каза още Цветанов.

Според него 2 април е най-късната дата, на която могат да бъдат проведени предсрочните парламентарни избори.

"Ще се съобразим с референдума за мажоритарния вот, но позицията ни - след дебат, в момента правим правен анализ, като бъде готов, ще решим дали да внесем законопроекта на Мая Манолова за промените в ИК или ще предложим друг", посочи още Цветанов.