Те няма да могат да започнат нова работа две години след края на мандата

Европейската комисия затяга етичните правила за поведение на комисарите. След изтичане на манадата им в Комисията комисарите не трабва да приемат нова работа до две години. Досега ограничението беше до година и половина. Срокът да не поема нова работа за председател на Комисията става три години.

По темата

За да не се изкушават с предложения за работа и за да се гарантира, че няма да има конфликт на интереси, комисарите получават по-висока заплата и остават платени и за двугодишния период след напускане, в рамките на които не бива да се ангажират с нови позиции. Заплатата на комисар надхвърля 20 000 евро извън бонусите.

Под съмнение и критика за конфликт на интереси и неетично поведение бяха подложени бишият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу, който пое водеща позиция в „Голдман Сакс“ и бившият комисар за дигитална политика Нели Круз.

Барозу спази периода на етичния кодекс за въздържане от нова служба, но въпросителните са около естеството на новата му работа. Етичните норми след напускането им не са задължителени, а само морално обвързаващи и ако бъдат нарушени, плащането на обезщетение се прекратява.

Комисарите са задъжени да не приемат подаръци над 150 евро и да отбелязват всеки подарък. Техни роднини не могат да работят в службата им и трябва да представят пълна информация за финансовото си и имуществено състояние всяка година. Те не могат да се ангажират и с друго професионалнои ангажименти, докато служат в Комисията. 

Репортер: Антоанета Николова