“Развитието на детето в социалната среда“ на 17 септември събира на едно място родители, учители и експерти в диалог и споделяне на добри практики

Образованието e необходимо да се разглежда като подготовка за живота. То е свързано не само с овладяване на академични знания, но и с уникалния потенциал на детето да развива самостоятелно мислене, взимане на решения, самодисциплина, морал, умения за комуникация с другите, сложен набор от умения за кооперативност, критично мислене и решаване на казуси. Как се реализира тази цел в семейството и в класната стая? Какви са постиженията на децата в сферата на социалното развитие? Има ли специфични измерения на социалното функциониране на учениците?

Институт Монтесори България инициира и организира еднодневна образователна конференция на тема “Развитието на детето в социалната среда”, с която цели обществена дискусия с акцент върху начините на развитие и възпитание, механизмите за справяне с рискови ситуации и споделяне на добрите практики.

На 17 септември 2017 г. от 9.00 до 18.00 ч. в Sofia Event Center в София ще присъстващите  ще имат шанса да чуят международни лектори с изключителен опит като д-р Стийв Хюз, Президент на Американското дружество на педиатрите невропсихолози и член на Global Research Committee, Джудит Орайън, Директор AMI Обучения и Сандра Роменска, Преподавател по Лидерство и Педагогически директор в училището по Мениджмънт в университета St Andrews в Шотландия, Обединеното Кралство.

Сред лекторите са и детският психолог Камелия Ханчева, която ще изследва тайните на емоционалното развитие при децата; Венета Нейнска – пианист, педагог и Артистичен директор на Модо България, която ще акцентира върху положителното влияние на музикалното образование върху детското социално развитие. Детският писател и пътешественик Петя Кокудева ще се включи с темата: “Пандата е черно-бяла, защото играе много шах, или забравеното изкуство на разговора с деца”.

Като част от конференцията Стефан Стоянов, заместник-кмет на гр. Пловдив, ще представи как могат да бъдат въведени добрите практики и какви са механизмите за подобряване на качеството на публичното образование за цялостното развитие на личността.

Децата в дигиталната ера и как младите ученици да бъдат подготвени за бъдещето е темата на презентацията на Жюстин Томс, която е признат експерт онлайн комуникации с над 20-годишен стаж. Златина Михайлова ще дискутира образованието в контекста на развитието на хора, организации и общества.

Като част от конферентната програма е планирана специална за България прожекция на документалния филм “Най-голям шанс за успех” (Most Likely To Succeed). Заснет в над 100 класни стаи филмът предлага поглед към вълнуващ нов подход за насърчаване на развитието на социални умения, критично мислене, уважение, любопитство. “Най-голям шанс за успех” води до дискусия как тези важни умения в днешния професионален свят могат да бъдат развивани наред с академичните знания. Във време, в което много от наскоро завършилите колежи се озовават без работа или заети с неквалифициран труд, филмът изследва причините за този феномен и предлага едно възможно решение.