ЕС настоява за между 60 и 100 млрд. евро

Британският премиер Тереза Мей ще обещае Великобритания да плати сметка от 20 млрд. евро за излизането си от Европейския съюз, съобщава британското финансово издание „Файненшъл таймс“, цитирано от БГНЕС

По темата

По информация на вестника съветникът за европейски въпроси на Мей – Оли Робинс, е информирал колегите си в редица европейски столици за предложението на британското правителство.

„Файненшъл таймс“ съобщава, че официално предложението ще бъде направено в петък по време на речта на Мей за Brexit от италианския град Флоренция.

Въпреки това говорителят на германското правителство Георг Щрайтер отрече канцлерът Ангела Меркел да е получавала подобна информация.

„Не сме информирани предварително от британското правителство за каквито и да е било договорени предложения“, заяви той по време на редовна пресконференция.

В същото време от кабинета на Мей определиха слуховете като „чиста спекулация“.

Тепърва се очаква Великобритания да обяви предложението си за сума, която да плати под формата на неустойки за излизането си от ЕС. Все още няма официално искане за сума и от Брюксел, въпреки че според съобщения ЕС настоява за между 60 и 100 млрд. евро.

Липсата на споразумение за сумата е един от основните пречки в преговорите между Великобритания и Съюза.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.