Това заяви председателят на ПП на ГЕРБ след КСНС

Показали сме политическа воля и морал за борба с корупцията, но декларацията на президента съдържаше внушения, които не кореспондират с реалностите. Това каза д-р Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ пред журналисти след КСНС. По думите й предложенията по-скоро отговарят на нечии политически интереси.

КСНС приключи без общо становище (ВИДЕО)

„Ще припомня, че самият член на „БСП за България“ г-н Янков е казал, че президентът е свикал КСНС по поръчение на Корнелия Нинова. Дори г-жа Нинова накрая гласува да не излезем с общо становище. Подложихме на решение това дали да имаме общо становище и всички гласуваха да нямаме такова“, допълни д-р Дариткова.

Според нея предложеният проект за решение е бил получен от тях в момента на заседанието. "Тази практика на работа на Консултативни съвет беше изключително изненадваща за мен като участник да първи път в него, защото няма как в контекст на обсъждане от 15 човека да се постигне съгласие – терминологчно, семантично и по съдържание. Ние наистина подложихме на обсъждане всички елементи от предложения проект за решение. Оказа се, че повечето абзаци се повтарят с предходно решение на КСНС от 2017г., посветен на проблемите с корупцията", обясни Дариткова.

Нинова: Не се прие да имаме нов антикорупционен закон (ВИДЕО)

"Имахме и общи решения. Едно от тях е това, че трябва да се направи оценка за въздействието и анализ на Антикорупционното законодателство, което вече функционира една година, да се предприемат промени там, където експертите и властите, които го прилагат, намират проблеми. Това беше общо становище и ние се обединихме около него. Общо беше и намерението наистина да се анализира и дейността на КПКОНПИ така, че наистина да се прецени дали нейните правомощия в НС стигат или да се предизвика някаква специална анкетна комисия”, каза още тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.