Една от изненадите е президентският съветник Иво Христов

Вътрешната опозиция в БСП бламира лидера Корнелия Нинова и промени основно евролистата, която беше предложена от ръководството на партията. Скандалът на "Позитано" 20 избухна заради това, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев остана извън кандидатите на червената лидерка.

Списъка с кандидатите рязко се промени за няколко часа. Но и в новия вариант, на една и съща позиция, е една от изненадите - номинацията на Иво Христов. От водещите позиции в червената евролиста изпаднаха вещата по европейските въпроси Деница Златева и ветерана Янаки Стоилов. Вместо тях, на второ и трето място социалистите наредиха младите и не много известни: Петър Витанов и Цветелина Пенкова - банкерка в Лондон, от клуб „Милениум”.Сергей Станишев е на пета позиция - решение , след което сега наблюдатели задават въпроса дали това не  разклаща позицията на Корнелия Нинова.

Пленумът на БСП бламира Нинова, пренареди листата и вкара Станишев в нея

А докато БСП набираше скорост след „Апартаментгейт”, вътрешнопартиен скандал огласи евролистата на левицата.Сблъсъкът между бившия и настоящия лидер на БСП- Станишев и Нинова, преброи силите в ръководството на столетницата. Знаковото отсъствието на лидера на ПЕС  от първоначалния вариант на листата взриви пленума

10 часа заседание, тайно гласуване , атаки срещу лидера от вътрешната опозиция- резултатът е коренно променен отбор , с който социалистите ще играят на евровота.„Когато нещо се прави на инат, на всяка цена, се получава отпор”, заяви Сергей Станишев.

На инат или не - лидерът на БСП Корнелия Нинова  коментира решението на Националния съвет през социалните мрежи и отказа да носи отговорност за резултата от евроизборите. По думите й оттук нататък за изборния резултат на евровота отговорността носи Националният съвет на партията.

Нинова: Оттук нататък отговорността за резултатите е на НС на БСП

Другият коз на Нинова - президентският човек Иво Христов- изненада червените, но те запазиха избираемата му позиция в листата.Оказа се, че номинацията на Иво Христов е съгласувана с президента Румен Радев.„Това е лично решение което аз уважавам всеки е свободен да бъде там където се надява да бъде най- полезен и най значим вярвам, че България има нужда от компетентни представители в ЕП”, коментира държавният глава.

А ангажираност към БСП тепърва ще трябва да показва и третата в листата Цветелина Пенкова от сдружение "Милениум", чиято звезда изгря във вихъра на вътрешните  битки.А нейната лична политическа битка минава и през успехи като финансист и недотам успешно участие в поректа на Слави „Има такава държава”.

Петър Витанов, сега първи мандат депутат, измести след прегласуването  мастити червени имена и стана втори в лисата .„Всички членове, включително и г-жа Нинова, носят персонална отговорност за резултатите на изборите”, коментира народният представител в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Петър Витанов: Нинова не беше бламирана, това е нормална процедура

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.