Атанас Кузев е присвоил 38 298 лева

Състав на Девненския районен съд призна за виновен бившия кмет на общината Атанас Кузев за длъжностно присвояване в големи размери – 38 298 лева, като му наложи наказание от 3 години затвор, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок. С присъдата от вторник магистратите лишават Атанас Кутев и от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 5 години, съобщават от Апелативната прокуратура във Варна.

Кузев е бил предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Девня за това, че в периода от 2009 до 2015 г., в качеството си на кмет на Община Девня, е присвоил гориво в големи размери. По време на разследването обвиняемият кмет е бил с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Община Девня сключила договор с компания за горива у нас, според клаузите на който била предоставена карта за зареждане с гориво. С нея кметът зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил. Зарежданото гориво значително надвишавало разхода на колата според техническите й параметри. С картата били зареждани и големи количества бензин. Плащани били и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

Това е второто разглеждане на делото срещу вече бившия кмет. В края на 2017 г. Девненският районен съд го оправда по повдигнатото обвинение за длъжностно присвояване в големи размери. Последва протест на Районната прокуратура в Девня срещу оправдателната присъда. Състав на Варненския окръжен съд върна делото за разглеждане от друг състав на първата съдебна инстанция, който се произнесе с осъдителната присъда във вторник.  

Районната прокуратура в Девня ще протестира наказанието, тъй като смята, че наложеното условно такова е несправедливо и занижено.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

 

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес