Събирани ли са неправомерно пари от родителите на децата?

Поредни протести пред 78-мо училище в София. Причината този път е сигнал на Държавната агенция за закрила на детето, изпратен до прокуратурата, за нарушения в училището. В двора на учебното заведение се събраха два протестни лагера. Единият в подкрепа на ръководството и другият - на недоволни родители, които искат отстраняването от длъжност на директора на училището.

„Подавала съм 2 сигнала. Имам единствено само входящ номер. През миналата учебна година на моето дете беше забранено да посещава всички извънкласни занимания. По този начин бях наказана за това, че коментирах образованието, униформите, столът. Директорката категорична отказа да разговаря с мен”, разказа една от протестиращите майки. Недоволните родители споделиха още, че очакват институциите да направят реални проверки на учебното заведение.

Родители плащат по 30 лв. на час за допълнително обучение на децата им в училище

В ефира на „Здравей, България” коментар по темата направи и Снежана Пейчинова от главна дирекция "Контрол по правата на детето" .„Направихме проверка. Събраната информация се анализира. Най-рано другата седмица ще има резултати.  Обемът на информацията е доста голям. На този етап има установени документални пропуски, за които ще бъде издадено предписание", заяви Пейчинова.

Тя допълни, че целта на проверката е да се установи дали са спазени правата на децата. „Случаите с извънкласните и платените услуги, които се извършват в училището не са от нашата компетенция”, каза още Снежана Пейчинова.

Своето мнение изказаха и родителите, които подкрепят директорката. „Във всяка една институция има дребни нарушения. Хората, които инициират тази кампания, твърдят от месеци, че има проблеми. Проблемът вече ескалира. Педагогическият състав не може да си върши работата, защото валят сигнали”, заяви една от майките.  

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.