Присъдата на русенския Окръжен съд е на първа инстанция

30 години затвор за убийството на водещата Виктория Маринова в Русе. Съдът призна за виновен Северин Красимиров и по трите обвинение - в блудство, изнасилване и убийство по особено жесток и мъчителен начин.

Тръгна делото за убийството на журналистката Виктория Маринова

Красимиров избегна най-тежкото наказание- доживотен затвор без право на замяна, защото призна вината си и поиска съкратен съдебен процес.
 
Съдът допусна като граждански обвинители и ищци бащата, майката и дъщерята на Виктория Маринова. За причинените морални щети и страдания, исковете от роднините са на обща стойност 450 хиляди лева.

„Бруталност” и „садизъм” – това бяха думите, които използваха прокурорите, докато описваха случая от 6 октомври миналата година. Те поискаха 30 години затвор за Северин Красимиров. В искането им ги подкрепи и адвокатът на семейството на журналистиката Виктория Маринова. Той обаче поиска и 450 хил. лв. кръвнина – по 150 хил. лв. за майката, бащата и дъщерята на Виктория.

Пред съда Северин Красимиров заяви, че съжалява за случилото се. Той се извини на семейството на жертвата.

Майката на Северин дойде за процеса от Германия, където работи. Не успя да сдържи емоциите си насред съдебната зала. Наложи се роднини да я изведат след нареждане на съдията. Бабата на подсъдимия отказва и до днес да повярва, че той е убиецът. Въпреки самопризнанията му.

В средата октомври  миналата година в съдебна зала Северин призна, че е убил Виктория Маринова. По време на досъдебното производство –също. Затова и служебният му защитник поиска делото да се гледа по съкратената процедура. Така Северин избегна най-тежкото наказание. Съдът  уважи поисканото обезщетение от 450 хиляди лева за причинените страдания на роднините на убитата журналистка.

Адвокатът на Северин обяви, че ще обжалват присъдата.

Новината за убийството на Виктория Маринова потресе България на 6 октомври миналата година.  Водещата в русенския телевизионен канал беше открита в храсти край пътеката, на която правела традиционния си съботен крос. Появиха се версии за поръчково убийство заради работата й, но те бяха отхвърлени в хода на разследването. Четири дни по-късно полицията откри и с помощта на германските служби арестува Северин Красимиров. Той опитал да се укрие след престъплението в Германия при майка си. Сексуалният мотив е бил основен за престъплението, установиха в крайна сметка разследващите.

Окръжната прокуратура в Русе няма да протестира решението на съда. 

 
Репортер: Наталия Йорданова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.