Вижте какво разказа той пред NOVA

Едно от лицата на отминалата седмица е преводачът на Доналд Тръмп в срещата му с българския премиер Бойко Борисов. Йонко Мермерски е българинът, който освен добър с езиците се оказва, че е и истински фен на американския президент.

Той е професор по химия в университета „Джорджтаун" във Вашингтон, син на прочутия лечител и експерт по здравословно хранене Христо Мермерски и служител в Държавния департамент на САЩ от близо 30 години. Въпреки многообразните му таланти името на Йонко Мермерски нашумя след срещата между Доналд Тръмп и Бойко Борсов, на която ученият превеждаше на американския президент. Малцина обаче знаят, че Мермерски е бил преводач и на още един обитател на Белия дом- Бил Клинтън.

„Това беше абсолютна чест за мен – да бъда в присъствието на двама силни както водачи, така и мъже. Неслучайно всички забелязаха и всички питат за тази химия, която се получи между двамата – това е стандартна, нормална химия между двама лидери, които са мъжкари, ще кажа тази дума, която не е точно най-изтънчената, но приляга и съответно аз лично харесвам много лидери, които са силни, които са решителни”, каза за Йонко Мермерски за „Неделята на NOVA”.

Кой е преводачът от срещата между Борисов и Тръмп?

„За мен беше страхотна чест. Това е енергия, която аз и с пари да искам да си я купя – не мога. Това просто беше за мен, считам го за голяма чест и за голям шанс и мога само да съм благодарен на Господ за това, че освен  всички усилия, които съм положил, за да имам квалификацията да бъда там, в края на краищата звездите се подредиха така, че да имам тази възможност  - да бъда там в този момент”, допълни още той.

Запитан дали смята, че точно Тръмп е човекът, който може да разреши проблема с визите, Мермерски отговори: „Затова съм огромен фен на президента Тръмп, не е тайна, защото той като каже нещо го прави или поне полага абсолютно всички възможни усилия да го направи. Причината той да бъде толкова успешен като президент въпреки медийните постоянни атаки и тормоз, който се мъчи да се наложи от 90% от медиите тук, е, че той държи на думата си и ако е възможно физически, го изпълнява. Затова според мен, отново посочвам, че това е мое лично мнение, нищо общо с моя професионален ангажимент, самата индикация от това, че мощен, силен държавник дава дума в ефир за това, че ще разгледа случая с визите за българите в САЩ, според мен е страхотен шанс на нашата, българската администрация да задвижи нещата в тази посока”.

Тръмп към Борисов: Вие сте пример за Германия, визите може да паднат (ВИДЕО+СНИМКИ)

Мермерски смята, че във Вашингтон, който е космополитен град и в който 50% от хората работят или в правителството или в международната сфера, може да се очаква, че всички знаят къде е България.

„Ако говорим чисто за географски познания – разбира се, че тук знаят. Ако отидете в Средния Запад или в Северна Дакота, най-вероятно от 100 души, 5 души да знаят къде е България, но е въпрос на интереси, въпрос на среда, в която живеят хората”, казва още Йонко Мермерски.

„Като по-малка държава, българите сме по-отворени да се интересуваме от света, особено от големите държави, но ако попитате на улицата един българин коя е столицата на Ангола, предполагам, че няма да може да ти каже”, коментира той.

Целия разговор с Йонко Мермерски гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.